Hlavní obsah

Kamera zachytila i ženské ruce s plínami. V babyboxu našli novorozenou holčičku

Hradec Králové

Do babyboxu v Hradci Králové někdo ve středu večer odložil novorozenou holčičku. Dostala jméno Olinka a je zdravá, sdělil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Olinka je čtvrtým dítětem odloženým do babyboxu v záchranné službě Královéhradeckého kraje, který funguje od září 2011.

Foto: Právo

Babybox

Článek

„Doktorka vybalila holčičku na první pohled zdravou, otřenou od porodního mázku, ale s neošetřeným pupečníkem. Záchranná služba ji odvezla do Fakultní nemocnice Hradec Králové,“ uvedl Hess.

Po 22.00 zachytila kamera snímající interiér babyboxu i „dvě ženské ruce, které přidaly k odkládanému děťátku i balíček plen“, doplnil Hess.

V České republice funguje 78 babyboxů a od jejich zavedení v roce 2005 v nich bylo odloženo 214 dětí, za letošní rok 15.

Do pardubického babyboxu někdo odložil holčičku

Domácí

Jde o novorozenecký inkubátor, který po vložení dítěte zapne vyhřívání a ventilaci a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál. Nejčastěji se v babyboxech nacházejí novorozenci, v několika případech zde ale pracovníci přilehlých nemocnic či dalších institucí objevili i mnohem starší děti. Nechtěným „rekordmanem“ je takřka dvouletý chlapec, jehož v lednu 2019 odložili v babyboxu v Pelhřimově.

Schránky nejsou přijímány bez výhrad, v roce 2011 se proti nim postavil Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám