Hlavní obsah

Diskotéka v České Skalici zakázala přístup Ukrajincům, šetří to inspekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Skalice

Ke kontroverznímu kroku se rozhodli v IMC Music Clubu v České Skalici. Před dvěma dny zveřejnili provozovatelé diskotéky, že zakazují ukrajinským občanům do jejich hudebního klubu vstup. Ukrajinci se prý mezi sebou často prali a došlo prý i na poškození zařízení klubu. Policie ale žádné potyčky hlášeny nemá. Situací se bude zabývat Česká obchodní inspekce.

Foto: Žlábková, Ludmila, novinky.cz

IMC Music Club v České Skalici

Článek

„Bohužel jsme byli nuceni to udělat plošně a pro všechny UA. Po několika upozorněních, zákazu vstupu, se i nadále chovali nepřípustně. Jak jistě víte, i Vám vadilo, když tito lidé tam byli a chovali se špatně, podotýkáme mezi sebou. Neříkáme, že mezi nimi nejsou i slušní lidé, to v žádném případě, ale bohužel, s politováním musíme oznámit, že si trváme na svém. Jsme soukromý hudební klub a majitel má právo výhrad,“ zveřejnili na facebookovém profilu klubu jeho provozovatelé.

Novinky se snaží kontaktovat provozovatele klubu pro bližší vysvětlení.

Ihned se rozvířila debata, v níž se ozývají jak hlasy pro, tak proti takovému kroku. Policie České republiky neeviduje podle sdělení mluvčí Evy Prachařové v souvislosti s tímto klubem žádný konflikt, v němž by figurovali Ukrajinci. Také za současného stavu není kompetentní nic podnikat.

Česká obchodní inspekce se podle svého mluvčího Františka Kotrby na základě předběžného posouzení domnívá, že by mohlo jít o diskriminaci. „Inspektorát pro Královéhradecký a Pardubický kraj aktuálně obdržel v této věci několik podání a bude se jimi bez odkladu zabývat,“ řekl Novinkám Kotrba.

Jako za komunistů?

Kritici upozorňují, že není jasné, jak bude klub kontrolovat národnost těch, kteří jdou dovnitř. Na rozpacích je bývalý starosta, undergroundový hudebník a pořadatel velkých festivalů z počátku 90. let Petr Fejfar. „Trochu mi to připomíná, když nám bylo zakazováno se účastnit před rokem 1989 čajů, pokud jste nebyli oblečeni v tesilkách. Kdo je neměl, nesměl dovnitř. Nevím, jak to chtějí pořadatelé řešit. Nevpustí každého, kdo má přízvuk? Budou se muset lidé legitimovat?“ ptá se Fejfar.

Foto: Ludmila Žlábková, novinky.cz

IMC Music Club.

„Městská policie byla od konce října, kdy klub začal fungovat, na tomto místě dvakrát, kdy byla policií vyžádána k asistenci. Nemám ale žádné informace, že by se jednalo o cizince. V jednom případě se řešila dopravní nehoda,“ uvedl strážník Jan Slavík z Městské policie Česká Skalice.

Klub se nachází v objektu za známou restaurací Na Bojišti nedaleko nádraží v České Skalici. Diskotéka tu bývala, ale skončila někdy v roce 2011. Současný podnik byl otevřen koncem října.

„Má to stále jakýsi pel novosti, takže se tam sjíždějí lidé i z okolí, například z Náchoda, Jaroměře, Nového Města nad Metují. Ale nemyslím, že by se tu situace vymykala průměru. Mají vlastní bezpečností službu, která mnohým konfliktům dokáže zabránit,“ dodal strážník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám