Hlavní obsah

Dimunovi zvoní hrana nejen kvůli katarskému princi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mluvčí ministra spravedlnosti Pavla Němce Petr Dimun, který proslul řadou kontroverzních výroků, nabídl 1. května svou rezignaci a odjel na dovolenou. Výhrady proti němu mají nejen soudci, policie a nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, ale i premiér. Petr Dimun se tak stal zřejmě nejznámějším tiskovým mluvčím v ČR.

Článek

"Reakce k výrokům pana Dimuna" jsou v poslední době evergreenem ve všech médiích. Mluvčí se vyjadřuje natolik příkře, že pourážel policisty, státní zástupkyni i politiky. Zřejmě ho to bude stát místo.

"Policisté prakticky přepadli ministerstvo spravedlnosti jako na divokém západě," řekl Dimun, když si vyšetřovatelé přišli pro důkazy ke kauze katarského prince a úředníci jim je na první pokus nevydali.

"Za nestandardní naopak považujeme chování tiskového mluvčího, který slovně napadal policisty pro jejich požadavek o vydání spisu vůči nekompetentním pracovníkům ministerstva. Podle platné právní úpravy je ale povinen vydat věc důležitou pro trestní řízení každý, kdo ji má u sebe," protestovala proti Dimunově stylu chování policejní mluvčí Blanka Kosinová.

Dimun leží v žaludku také premiéru Jiřímu Paroubkovi, který mu doporučil, aby se omluvil za výroky o nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové. Mluvčí už dříve kritizoval Paroubka kvůli tomu, že propouští lidi z ministerstva místního rozvoje a nahrazuje je svými lidmi. Proslulý je také výrok "...krizi zavinil nedostatek alkoholu a kouře...", vztahující se k předsedovi KDU-ČSL Miroslavu Kalouskovi.

Kdo je Petr Dimun?

Ambiciózní mladík z Klášterce nad Ohří toužil od mládí vstoupit do velkého světa politiky a vždy patřil ke studentům-premiantům. Po maturitě na gymnáziu v Kadani začal studovat v Praze politologii.

Při studiu asistoval v kanceláři prezidenta republiky, později pracoval pro senátora Edvarda Outratu. Pak se dostal na ministerstvo pro místní rozvoj jako mluvčí. Ministr Pavel Němec si ho ponechal, i když přešel na ministerstvo spravedlnosti.

V současné době je Dimun na dovolené, jeho rezignace je pravděpodobná, ale ne jistá. Jeho vztahy s Pavlem Němcem byly vždy velmi dobré, naznačil zdroj z blízkosti ministra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám