Hlavní obsah

Dienstbier k podpoře komunistů: Táta by jednal stejně

Praha

Prezidentský kandidát Jiří Dienstbier byl v pátek hostem chatu Novinek. Se čtenáři diskutoval o různých nadčasových i aktuálních tématech. Dotazy často směřovaly k jeho vztahu ke KSČM, kterou Dienstbier přišel požádat o podporu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jiří Dienstbier

Článek

Právě to, že se Dienstbier ucházel o přízeň komunistů, je trnem v oku mnoha voličů. Často poukazují na to, že Dienstbierův otec proti nim jako disident bojoval. „Považuji za samozřejmé, že se snažím oslovit všechny občany, pro které mohou být zajímavé hodnoty, s jakými jsem šel do prezidentské volby,“ uvedl Dienstbier k podpoře komunistů. „S tátou jsme si byli v politických názorech velmi blízcí, takže nepochybuji, že by uvažoval a jednal stejně,“ dodal.

Amnestii považuje za skandální

Prezidentský kandidát se vyjádřil také k aktuálnímu tématu, kterým je prezidentská amnestie. Krok Václava Klause označil za skandální. Je prý dokonce přesvědčený, že se ze strany prezidenta jednalo o promyšlený krok, kterým Klaus na závěr jeho úřadování „pardonoval lidi, s kterými je svojí dosavadní politikou spojen, zejména z dob jeho působení jako předsedy vlády“.

„Svým krokem potvrdil, že je typickým představitelem toho, co je někdy označováno jako mafiánský kapitalismus,“ dodal na adresu prezidenta.

Bohumínské usnesení má za přežitek

Co se týče spolupráce s KSČM, Dienstbier potvrdil, že Bohumínské usnesení, na základě kterého neměli sociální demokraté spolupracovat s komunisty, je pro ČSSD přežitek. „Bohumínské usnesení považuji za historickou záležitost, která vnikla v určité tehdejší politické situaci,“ dodal.

Jako prezident by Dienstbier podle svých slov více úkoloval Bezpečnostní a informační službu (BIS) a požadoval od ní zprávy. Pozastavil se nad tím, že současný prezident údajně ani jednou nepozval ke konzultaci o zahraniční politice ministra zahraničí. „Pokud spolu v základních věcech ústavní činitelé nejednají, není divu, že věci nefungují,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám