Hlavní obsah

Déšť připravil rodinu s dětmi o bydlení

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PROSTĚJOV

Rodinu s dvěma dětmi a jejich dědečka, celkem pět lidí, připravily vytrvalé deště posledních dnů o bydlení. V úterý se na jejich domek v centru Konice na Prostějovsku zřítila šestimetrová zeď i s malým parkovištěm se dvěma osobními auty.

Článek

"Již několik dnů, a včera a v noci velmi vydatně, pršelo. Násyp ve svahu i zeď déšť zřejmě promáčel natolik, že jindy pevná plošina se sesunula," shodli se nad střechou z části zavalenou nánosem zeminy velitel zasahujících hasičů Květoslav Hejl i starosta Konice Petr Kašparovský.

Země se pohnula po čtvrté ráno. "Majitel domku popsal, že ho probudila velká rána. Na obličej mu už v ten okamžik padala omítka ze stropu," uvedl konický starosta. Pak už bylo slyšet skřípění trámů ve střeše a další zvuky. V domku v té době spal také syn majitele se ženou a jejich dvě děti. Dospělým došlo, že se něco děje s celým barákem. Rychle chtěli dostat děti ven, ale narazili již na zkřížené dveře dětského pokoje. Z přízemního domu se pak děti podařilo vysvobodit oknem.

"Po evakuaci lidí jsme se z domu snažili vynést nejdůležitější věci na první přežití, protože v tu chvíli nikdo nevěděl, jestli sesuv nepokračuje. Pak jsme s odtahovou službou tahali ze střechy domu dvě osobní auta," řekl velitel zásahu Květoslav Hejl.

Únik plynu

Plošina s parkovacími místy pro auta i se zdí vznikla ve svahu nad domkem, když zde majitelé sousedního objektu před časem rozšiřovali dvůr. "Stavební řízení proběhlo, všechno teď znovu začal prověřovat stavební úřad," uvedl Kašparovský.

Na pomoc hasičům na místo sesuvu přijeli i vojáci záchranného praporu z Olomouce. Do dvora nad sesuvem se ale záchranáři přes úzká vrata nedostali technikou a suť odstraňovali krumpáči a lopatami. Nad mokrou hlínou byl cítit plyn.

"Máme informaci, že někde pod závalem jsou bomby s propan-butanem a zřejmě unikají. Takže se musí pracovat velmi opatrně," doplnil velitel zásahu. "Pravidelně měříme koncentraci plynu, výbuch zatím nehrozí," upřesnila mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

"Statik rozhodl, že horní část postiženého domu je neobyvatelná a celou střechu bude třeba rozebrat a vyměnit. Statik také nařídil zabezpečit roh sousedního objektu v těsné blízkosti sesuvu," řekl Kašparovský.

Dalším domům v Konici podle něj snad akutní nebezpečí sesuvů půdy i při dalších deštích nehrozí. Obyvatelé poničeného domu našli přístřeší u jednoho z příbuzných, městský úřad již pro ně připravil náhradní prostory k bydlení v místním zámku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám