Hlavní obsah

Desítky turistů porušují na Šumavě zákaz vstupu, který chrání tetřeva hlušce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumava

Desítky lidí už porušily zákaz vstupu do části národního parku Šumava. Ten začal platit 19. října letošního roku a týká se oblasti, která přiléhá k hranici s národním parkem Bavorský les. V části od Pramenů Vltavy až po Plesnou by se měli turisté pohybovat pouze po vyznačených trasách. Hlavním důvodem je ochrana kriticky ohroženého tetřeva hlušce.

Foto: NP Šumava, Novinky

Na Šumavě žijí stovky kriticky ohrožených tetřevů hlušců.

Článek

„Strážci parku zatím zaznamenali desítky přestupků především v oblasti u Poledníku. Většinu těchto případů řešili bez pokut, tedy domluvou,“ řekl Novinkám mluvčí Správy národního parku Šumava Jan Dvořák.

Ujistil, že při jednáních strážců s turisty nedocházelo k žádným konfliktům. „Je to nové omezení a jedná se o určité přechodné období. Předpokládáme, že zima ještě nápor turistů zmírní,“ podotkl mluvčí.

Hlavním důvodem vyhlášeného omezení vstupu do zmíněných oblastí je ochrana kriticky ohroženého tetřeva.

Na Šumavě začalo platit omezení vstupu do centra tetřeví populace

Cestování

„Část Šumavy, do které jsme omezili vstup, je a byla vždy jádrovým územím výskytu tetřeva,“ zdůraznil Dvořák s tím, že na Šumavě je jediná životaschopná populace tetřeva ve střední a části západní Evropy.

Na Šumavě jsou stovky tetřevů, kteří jsou však velmi plaší a citliví na okolní ruch.

„Tetřev hlušec je velice citlivý na rušení v průběhu celého roku. Nejvíce pak v zimě, kdy se snaží přežít z minima potravy, na jaře při toku a následném hnízdění a pak v začátcích léta, kdy vyvádí kuřata, která jsou v těchto lokalitách náchylná na prochladnutí,“ vysvětlil Dvořák.

Správci parku omezili vstup na základě zákona o ochraně přírody a krajiny. Omezení se provádí opatřením obecné povahy po projednání s obcemi a po vypořádání připomínek veřejnosti. Opatření je dočasné, na dva roky, pak se bude vyhodnocovat jeho účinnost.

Šumavou bez lyží aneb Když sníh ne a ne napadnout

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám