Hlavní obsah

Na Šumavě začalo platit omezení vstupu do centra tetřeví populace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centrální části národního parku Šumava začalo ve čtvrtek platit omezení vstupu do míst hlavní tetřeví populace. Týká se území u hranice s národním parkem Bavorský les. Od pramenů Vltavy nedaleko Bučiny u Kvildy až po vrch Plesná u Prášil se nyní mohou turisté pohybovat jen po značených turistických trasách. K omezení vstupu park přistoupil kvůli rostoucímu počtu lidí, kteří se pohybují i v místech, kde to je zakázané.

Foto: Profimedia.cz

Někteří sportovci spolu s dalšími návštěvníky nerespektují zákazy v centrální části národního parku Šumava.

Článek

Hlavním důvodem omezení vstupu je ochrana kriticky ohroženého tetřeva hlušce, který má v oblasti Březníku, Špičníku, Blatného vrchu a v Podroklaní jedinou životaschopnou populaci ve střední a části západní Evropy. Na území žijí nejméně desítky těchto ptáků. Tetřev je velmi citlivý na rušení po celý rok. Nejvíce ale v zimě, kdy se snaží přežít z minima potravy, na jaře při toku a hnízdění a pak začátkem léta, kdy vyvádí kuřata, jež jsou v drsné šumavské přírodě náchylná na prochladnutí.

Neukáznění sportovci

„Analyzovali jsme například data z mobilních sportovních aplikací, která ukazují na záměrné sdílení tras v nejcitlivějších částech Šumavy, zároveň narůstá počet přestupků řešených strážci národního parku či v rámci správních řízení. Zjistili jsme tak, že v oblasti centrální Šumavy, která patří do klidových území nebo ji tvoří druhově hodnotná a citlivá území mimo současná klidová území, existuje čilý turistický ruch,“ řekl mluvčí parku Jan Dvořák.

Foto: Profimedia.cz

Tetřev je citlivý na rušení.

Opatření jen spojilo plochu, ve které už klidové území existuje, a je tak už desítky let z větší části nepřístupné. Podle ředitele parku Pavla Hubeného se omezení vstupu nedotkne žádné ze současných turistických tras. V některých případech se pouze upřesní časový režim trasy a způsob využití.

Správci parku omezili vstup na základě zákona o ochraně přírody a krajiny. Omezení se provádí opatřením obecné povahy po projednání s obcemi a po vypořádání připomínek veřejnosti. Opatření je dočasné na dva roky, pak se bude vyhodnocovat jeho účinnost.

O klidovém území se bude hlasovat

„Představitelé obcí, na jejichž katastru k tomuto omezení dochází, tedy Prášily, Modrava, Kvilda a Železná Ruda, neměli k uvedenému kroku výhrady,“ uvedl náměstek ředitele parku Martin Pazourek.

Ve veřejném projednání přijal park osm podnětů. Lidé nejčastěji nesouhlasili s omezením pěšího pohybu v tomto území v létě, v připomínkách také zaznělo, že na omezení doplatí slušní turisté a že by se území nemělo uzavírat, pouze zvýšit dohled či výši sankcí.

Okolí malé šumavské obce nabízí nejen krásnou přírodu, ale i dávná tajemství

Tipy na výlety

Území s novým omezením vstupu podle Dvořáka přesně kopíruje část navrženého klidového území, které park představil v roce 2018. Klidová území se projednávají v Radě NP Šumava a přípravná fáze by měla končit.

„Předpokládám, že by o dohodě o návrhu klidových území mohla rada hlasovat už na konci listopadu. Následně návrh klidových území s výsledkem hlasování rady předáme ministerstvu životního prostředí, které v rámci opatření obecné povahy proces vyhlášení dokončí,“ uvedl Hubený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám