Hlavní obsah

Deset tisíc žen neví o žloutence. Těhotné na test, nabádají lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku žije podle odhadu lékařů asi 10 tisíc mladých žen, které mají žloutenku typu C. Drogy přitom vůbec neužívají a o své nemoci zpravidla ani nevědí, což představuje riziko ve chvíli, kdy se rozhodnou otěhotnět. Nemoc se přitom dá snadno léčit, jen je potřeba na ni přijít včas, aby se nepřenesla i na dítě.

Foto: PA/Andrew Matthews, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Mají se léčit nejen ti, kteří jsou ohroženi jaterní cirhózou, ale i ti, kteří by to mohli přenášet. To je jediná cesta, jak infekci zastavit,“ řekl Jan Šperl z Centra pro léčbu virových hepatitid IKEM u příležitosti Světového dne hepatitid, který připadá na 28. července.

„Přenášet může nemoc i žena v reprodukčním věku, protože může mít děti a infekce se může přenést během porodu,“ doplnila lékařka Soňa Fraňková.

Rakovinou vaječníků ročně onemocní téměř tisíc žen. Jaké jsou příznaky a kdy jít k lékaři

Zdraví

Své o tom ví i třicetiletá paní Daria, která se se žloutenkou vypořádávala nadvakrát. Poprvé když se jí podařilo skoncovat se závislostí na drogách a vyléčit se. Nevědomky se ale nakazila znovu od partnera, což zjistila až v těhotenství. „Nenapadlo mě, že bych mohla být nemocná podruhé. Teď je synovi sedm měsíců, a jelikož nekojím, znovu zahajuji léčbu,“ vysvětlila. Doufá, že syn bude zdravý. Spolehlivě otestovat ho bude možné, až mu bude rok a půl. Léčit se mohou děti nejdříve od tří let.

Žloutenka typu C se přenáší hlavně nitrožilní aplikací drog a je nejčastější příčinou chronického onemocnění jater. Pro těhotné ženy to znamená také riziko předčasného porodu, dítě se také může narodit příliš malé a s rizikově nízkou váhou.

Nejlepší je zachytit nemoc ještě před otěhotněním. K odhalení stačí vyšetření protilátek ze vzorku krve. „Je důležité testovat i ženy, které těhotenství plánují nebo u nich může nastat a vědí o svých rizikových faktorech, které měly v minulém životě,“ zdůraznila Fraňková.

Za rizikové označuje třeba jednorázové užití drog, tetování v nesterilním prostředí, pobyt ve vězení, vyšší jaterní testy nebo dříve léčenou sexuálně přenosnou nemoc.

Návrat očkování proti pravým neštovicím? Zatím ne

Domácí

Podle VZP se loni léčilo s nějakým typem žloutenky 11 tisíc klientů. Za posledních pět let pacientů ubylo, klesl ale i zájem o očkování. To je dostupné pouze proti žloutence typu A, která bývá označována za nemoc špinavých rukou, a typu B. Druhá z nich je součástí povinné hexavakcíny, která se podává malým dětem.

Na oba typy očkování pojišťovna lidem přispívá. Proti typu C vakcína zatím není.

Reklama

Výběr článků

Načítám