Hlavní obsah

Deset lyžařů z lanovky zachraňoval vrtulník

Novinky, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠPINDLERŮV MLÝN

Plně obsazená dvousedačková lanovka se vinou poruchy ve čtvrtek zastavila ve špindlerovském Svatém Petru v Krkonoších. Zhruba 140 lyžařů uvízlo v půl desáté dopoledne. Před polednem záchranáři sundali posledního z nich. Všichni postižení vyvázli bez újmy na zdraví.

Foto: Luboš Novák

Hoholka lední je nejvzácnější severskou kachnou, která letos zimuje na Tovačovsku.

Článek

Chvíli poté, co lanovka přestala fungovat, se spustila záchranná akce 15členného družstva horských záchranářů, hasičů i policejního vrtulníku.

"Ukázalo se, že zdejší integrovaný záchranný systém funguje. Ze začátku bylo sice nutné říci každému co dělat, ale pak se to rozjelo jako dobře sladěný hodinový stroj," konstatoval náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš.

Lidé zůstali viset místy i ve 12metrové výšce. Část jich slezla po žebříku, někteří se museli slanit a pro deset z nich doletěl vrtulník.

Skočit jsme se báli, svěřili se

Nikdo z nich se neodhodlal z lanovky seskočit.

"Kdyby byl prašan, tak z nejnižšího úseku, který má zhruba 5 metrů, klidně skočíme. Děláme to tak běžně. Teď je to ale tvrdý, tak jsme se báli," řekla dvojice mladých snowboardistů.

Pasažéři lanovky, mezi nimiž bylo i několik malých dětí, naštěstí pouze promrzli. Ačkoliv svítilo slunce, vál studený vítr. Nikdo však nebyl zraněn ani neměl omrzliny.

Permanentka zdarma

Zaměstnanci skiareálu pro zachráněné připravili horký čaj s rumem, který přišel vhod i záchranářům. Navíc každý dostal celodenní permanentku v hodnotě 550 korun zdarma.

"Šlo o běžnou závadu způsobenou nenadálým poryvem silného větru," upřesnil ředitel skiareálu Jiří Beran příčinu jejich několikahodinového vězení. Podle něj by lanovka měla být nejpozději v pátek normálně v provozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám