Hlavní obsah

Igelit na hlavě, v klíně rudá barva. Před ruskou ambasádou se protestovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před budovou ruského velvyslanectví v Praze demonstrovaly asi dvě desítky lidí, kteří chtěli upozornit na znásilňování ukrajinských žen ruskými vojáky a apelovat na potrestání těchto zločinů. Demonstranti, mezi kterými byli muži i ženy, měli nohy potřísněné červenou barvou, která má symbolizovat krev, a na hlavách měli igelitové pytle. Poklidná akce trvala asi čtvrt hodiny.

Protest před ruskou ambasádouVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Demonstrující ženy i muži se od pasu dolů svlékli do spodního prádla. Na prádle a stehnech měli červené skvrny a obtisky rukou, které měly symbolizovat krev.

FOTO: Demonstrace před ruskou ambasádou proti znásilňování na Ukrajině

Stalo se

„Chceme poukázat na násilí, které páchá ruské vojsko na Ukrajině na ženách a dětech,“ řekla Jana Studničková, jedna z účastnic demonstrace.

Podle organizátorů ruská armáda využívá na Ukrajině znásilnění jako válečnou zbraň.

Dívka musela na Ukrajině sledovat znásilnění mladší sestry

Válka na Ukrajině

„Znásilnění je válečný zločin. Váleční zločinci patří před soud. To nenecháme upadnout v zapomnění!“ uvedli organizátoři v pozvánce na Facebooku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Demonstrace má upozornit na znásilňování ukrajinských žen ruskými vojáky a apelovat na potrestání těchto válečných zločinů.

Obdobná demonstrace se uskutečnila v polovině dubna také v estonském Tallinnu.

Tehdy si ženy na hlavu nasadily černé plastové pytle, částečně se svlékly do spodního prádla, tělo si také potřísnily červenou barvou symbolizující krev.

Ukrajinský policista: Znásilňování neměli Rusové ve strategii, zahlazovali stopy vraždami

Válka na Ukrajině

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová na konci dubna oznámila, že za první polovinu měsíce obdržela okolo 400 oznámení o sexuálním násilí včetně znásilnění, kterého se na Ukrajině dopustili ruští vojáci.

Lidé podle ní začali tyto činy oznamovat zejména od doby, kdy se ruské jednotky stáhly ze severu Ukrajiny.

O nejméně 20 případech znásilnění v Kyjevské oblasti, kterého se údajně dopustili ruští vojáci a které policie vyšetřuje, mluvil v polovině dubna také policejní šéf oblasti Andrij Něbytov.

Znásilnění a sexuální násilí za války OSN klasifikuje jako válečný zločin. Rusko veškeré obviňování ruských vojáků ze zabíjení, mučení či znásilňování civilistů odmítá navzdory množícím se důkazům a svědectvím.

Reklama

Výběr článků

Načítám