Hlavní obsah

Děkan Číhalík se po návratu z Nového Zélandu zhroutil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli se děkan lékařské fakulty Univerzity Palackého Čestmír Číhalík na návrat domů velice těšil, nečekaly ho příjemné zprávy. Podle zpravodajství televize Nova se necelý den po příletu z Nového Zélandu, kde byl se svým kolegou za trhání chráněných rostlin potrestán pokutou, zhroutil a musel být hospitalizován v nemocnici.

Foto: Stanislava Dvořáková

Turistický pochod byl zkášlen barvami nastupující podzimní přírody.

Článek

Číhalík podle jeho ženy neunesl situaci, kdy je nazýván pašerákem a zlodějem.  "Manžel se do rána zhroutil a je na kapačce," uvedla Číhalíkova maželka. Děkan se již ve čtvrtek setkal s rektorkou univerzity Janou Mačákovou, což byla pro Číhalíka podle televize další rána. Rektorka ho totiž vyzvala, aby sám rezignoval.

"Rozhodně to neprospívá dobrému jménu univerzity Palackého," řekla televizi rektorka Mačáková. O setrvání Číhalíka ve funkci bude 9. března rozhodovat akademický senát na svém mimořádném zasedání. O místo s jistotou přijde druhý potrestaný Čech, inspektor životního prostředí Jindřich Šmiták. Česká inspekce životního prostředí již dříve oznámila, že poškodil její dobré jméno.

Kolegové z Orchidea klubu se za ně postavili

Za oba muže se postavil Orchidea klub Brno, jehož jsou členové. "Nikdo z nás si nedovede představit, že by oba vážení odborníci překročili zákon z důvodu obchodování s volně žijícími rostlinami. Absurdní obvinění, vznesené v našich sdělovacích prostředcích jsou v zásadním rozporu s filozofií, morálkou a dosavadním konáním obou obviněných," uvádí se v závěru prohlášení, které klub zveřejnil na svých internetových stránkách.

Na obranu Číhalíka a Šmitáka se podle televize postavilo i ministerstvo zahraničí. "Oni neoprávněně vyvezli některé chráněné rostliny, to rozhodně není pašeráctví," řekl tiskový mluvčí ministerstva Vít Kolář. Oba Češi byli novozélandským soudem potrestáni za nedovolené trhání vzácných orchidejí, každý pokutou 7500 novozélandských dolarů, tedy asi 138 000 korun. Oběma přitom hrozilo až tříleté vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám