Hlavní obsah

Deficit na příští rok nesmí překročit 140 miliard, plánuje Nečas

Novinky, jim
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) chce příští rok deficit státního rozpočtu 135 miliard korun, což by mělo být 4,6 procenta HDP. Vláda chce ušetřit 54 miliard korun, na rozpočtu podle něj koalice dosáhla shody. Premiér v demisi Jan Fischer později uvedl, že shoda platí na maximálním schodku 4,8 procenta HDP. Jak Nečas vpodvečer upřesnil, deficit nesmí překročit 140 miliard.

Článek

„Deficit na příští rok snížíme zhruba o 74 miliard,“ ohlásil ve středu premiér s tím, že 54 miliard se ušetří škrty na výdajové stránce státu. Příjmovou stránku rozpočtu chce vznikající vláda obohatit o 20 miliard korun. Pokud by se neučinila potřebná opatření, deficit by podle dosavadního ministra financí Eduarda Janoty činil před 200 miliard.

Jak Janota dodal, deficit v červnu klesl na zhruba 60 miliard z květnových více než 95 miliard s tím, je to díky daním od firem. "Daňová přiznání se jeví pozitivně," řekl Janota.

Nečas na druhém brífinku po jednání s premiérem v demisi Janem Fischerem vpodvečer uvedl, že maximální hodnota schodku bude 140 miliard. "Deficit nesmí překročit 140 miliard korun, deficit veřejných financí nesmí být vyšší než 4,8 procenta HDP. Hladké předání rozpočtu považuji za velmi cenné a chtěl bych poděkovat ministru financí, že se to takto daří," uvedl Nečas.

Nečas obnoví NERV

Kvůli důchodové reformě a dalším stěžejním cílům vznikající koalice, jako například snížení deficitu HDP, ohlásil Nečas znovuobnovení Národní ekonomické rady vlády (NERV), se kterou má premiér své kroky v klíčových bodech koordinovat.

Podle svých slov již oslovil člena představenstva České spořitelny Pavla Kysilku a architekta důchodové reformy Vladimíra Bezděka.

Úsporná opatření by se měla dotknout všech rezortů, kromě důchodů a platů učitelů. Zůstane také nižší sazba DPH. Co se týče příjmů, neměly by se snižovat odvody ze sociálního a zdravotního pojištění, což by mělo přinést 9,8 miliardy. Zachování stropu na odvody sociálního pojištění přinese dalších 3,5 miliardy. Ze stavebního spoření, kde má dojít ke snížení ročního příspěvku, má stát získat asi sedm miliard korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nový premiér Petr Nečas (ODS)

Ministři mají odložit stranická trička

Nečas zdůraznil, že plnou zodpovědnost za klíčové reformy ponese premiér. Dohlédne prý také na to, aby vláda pracovala jako tým a v rámci nastolování reforem bude dbát, aby členové vlády „odložili stranická trička a oblékli si trička s emblémem země“. „Vláda musí pracovat jako tým, nikoli jako skupinka politických pašalíků,“ prohlásil ministerský předseda.

Své budoucí kroky hodlá koordinovat nejen s NERV, ale i dalšími odbornými kruhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám