Hlavní obsah

Daňový balíček platí, i když ho Zeman nepodepsal. Prezident jednal neústavně, rozhodl ÚS

Praha
Aktualizováno

Daňový balíček, který nepodepsal prezident Miloš Zeman, zůstává v platnosti. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh skupiny senátorů na jeho zrušení. Kvůli chybějícímu Zemanovu podpisu existovaly pochybnosti o ústavnosti přijetí a vyhlášení zákona. Daňový balíček kromě dalších změn například zrušil superhrubou mzdu.

Foto: Fotoarchiv KPR

Prezident Miloš Zeman při natáčení projevu

Článek

Podle ústavních soudců je ale také prezident povinen zákon buď podepsat, anebo jej vetovat. U daňového balíčku, kdy podpis nepřipojil a postoupil zákon k vyhlášení, neudělal ani jedno. Nepostupoval tedy v souladu s Ústavou.

Podobné situace už ale v minulosti nastaly. Pokud tak není zákon výslovně a jasně vetován, platí i bez podpisu prezidenta. Samotné nepřipojení podpisu nemá podle ÚS takovou právní váhu, aby mělo vliv na řádné ukončení legislativního procesu.

Právníci: Stížnost senátorů u ÚS narazí

Domácí

Zákon byl vyhlášen ve Sbírce zákonů loni na Silvestra a v účinnost vstoupil následující den. Návrh na jeho zrušení podala v lednu skupina senátorů, za kterou jednali David Smoljak s advokátem a europoslancem Stanislavem Polčákem (oba STAN).

Senátoři poukazovali na to, že prezident zákon nepodepsal a vrátil Sněmovně, čímž jej podle nich omylem vetoval. Zeman v přípisu předsedovi Sněmovny z 28. prosince 2020 výslovně uvedl, že se rozhodl svůj podpis nepřipojit a že zákon vrací "k dalšímu opatření", což neznamená, že jej vetuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám