Hlavní obsah

Další spor v koalici na obzoru: lidovcům se nelíbí Julínkovy plány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Neprodlené jednání koalice chtějí vyvolat lidovci, kteří jsou nespokojeni s další fází reformy zdravotnictví, kterou chystá ministr Tomáš Julínek (ODS). Vedení strany dostalo v úterý za úkol od celostátního výboru KDU-ČSL, aby ve vládě probralo tři ze sedmi chystaných zákonů, jež se týkají například transformace zdravotních pojišťoven na akciové společnosti či vytvoření univerzitních nemocnic.

Článek

"Nechceme, aby zdravotní pojišťovny mohly tvořit zisk, který by nebyl použit pro pojištěnce," shrnul hlavní výhrady předseda strany Jiří Čunek.

Výhrady už dříve vyjádřil poslanecký klub lidovců a delegáti celostátního výboru se s nimi ztotožnili. Lidovečtí poslanci chtějí projednávání tří zákonů, z nichž by tyto změny vyplývaly, odložit do doby, než se na nich vládní koalice shodne. Jde o věcný záměr zákona o veřejném zdravotním pojištění, o zdravotních pojišťovnách a o univerzitních nemocnicích.

Dalším čtyři normy připravované ministerstvem zdravotnictví poslanci KDU-ČSL podpořili.

Lidovci chtěli s Julínkem probrat jeho záměry na pondělní stranické konferenci, kvůli onemocnění ministra ale museli setkání zrušit - nyní hledají náhradní termín.

Není to poprvé, co se z řad KDU-ČSL ozývají hlasy nespokojené s reformou zdravotnictví. Lidovcům například vadily poplatky u lékaře, které byly zavedeny od ledna v rámci balíku reformních zákonů. Od požadavku zrušit poplatky u dětí nakonec ustoupili a přijali návrh kompenzovat je úlevou na dani. Proti reformě se i přesto tehdy postavil lidovecký poslanec Ludvík Hovorka.

Související články

Julínek je s vybíráním poplatků spokojen

Spokojeností doslova zářil v úterý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Pochvaloval si, že vybírání poplatků jde bez nejmenších problémů a ministerstvo...

Výběr článků

Načítám