Hlavní obsah

Další pacientka s podezřením na SARS leží v Příbrami

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘÍBRAM

Od úterního večera je preventivně na infekčním oddělení nemocnice v Příbrami hospitalizovaná Vietnamka, která přišla do styku s cizím státním příslušníkem, u něhož je vážné podezření na smrtící zápal plic SARS, který se šíří z jihovýchodní Asie. V ČR bylo kvůli podezření na SARS sledováno zatím sedm lidí - tři v Praze a čtyři v Brně.

Článek

Po propuštění jednoho muže z pražské nemocnice Bulovka a jednoho pacienta z brněnské nemocnice zůstává na pozorování šest lidí. "Vietnamka bydlí v ČR. Letěla z jihovýchodní Asie do Paříže a při cestě seděla v letadle blízko pacienta, který onemocněl smrtícím zápalem plic," informoval Právo hlavní hygienik republiky Michael Vít.

Nařízení WHO jsou nekompromisní

"Francouzská strana nám sdělila, že tato paní je v ČR. Za pomocí policie se nám ji podařilo ve velmi krátké době vyhledat a hospitalizovat na infekčním oddělení v Příbrami," řekl Vít. Dodal, že pasažérka nemá žádné příznaky onemocnění, ale protože Světová zdravotnická organizace (WHO) nařídila, aby ten, kdo letěl v letadle a byl ve vzdálenosti do dvou metrů od nakaženého měl zpřísněný zdravotní dozor po dobu přibližně deseti dnů," řekl Vít.

Na dotaz jak se jí podařilo dohledat uvedl, že "kolega z Francie mi v hlášení dokonce dal její adresu i mobilní telefonní číslo a zapojila se do toho i francouzská letecká společnost, hygienická stanice a policie. Žena přijala hospitalizaci bez problémů," řekl Vít.

Stoupá počet mrtvých v Číně

Světová zdravotnická organizace dosud eviduje 487 případů a 17 mrtvých, mimo Čínu, která počet nakažených ve středu zvýšila na 792. Nemoci v Číně přitom podlehlo už 34 lidí. Oznámily to ve středu čínské úřady. Je to nejvyšší počet úmrtí ohlášený z jedné země.

Reklama

Související články

Hygienici se připravují na nový zápal plic

Česká republika se připravuje na onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS). Zatím se v zemi neobjevil žádný případ této nové neznámé infekční...

Záhadná nemoc postihla už nejméně 170 lidí

Záhadný zápal plic nazývaný zkratkou SARS (Severe Acute Respiratory Syndrom) už podle statistiky Světové zdravotnické organizace (WHO) sužuje nejméně 170 lidí....

Výběr článků

Načítám