Hlavní obsah

Další komplikace u Polívkovy farmy: Soud odvolal insolvenční správkyni

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Konkurz bývalé farmy Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku povede nový insolvenční správce, nařídil v úterý Vrchní soud v Olomouci. Dosavadní správkyně Petra Hýsková byla původně společníkem společnosti Edl a partneři, za kterou až do půlky července vykonával funkci insolvenčního správce Michal Edl. Tomu však oprávnění dělat správce vypršelo už na konci roku 2009.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Farma Bolka Polívky

Článek

Veškeré úkony, které Edl udělal, jsou tedy neplatné, vyplývá z rozhodnutí, které je uveřejněné v insolvenčním rejstříku.

Problémová farma 

Polívkova farma v Olšanech na Vyškovsku tak místo toho, aby byla místem veselí a vtipných atrakcí, působí poslední dobou jen samé strasti. Populární herec a mim ji nejprve svým neobratným podnikáním přivedl na buben a teď mu hrozí, že kvůli dluhům skončí v osobním bankrotu. Firma, která objekt v nedávné dražbě za 15 miliónů vydražila, za něj nezaplatila a teď soud dokonce odvolal insolvenční správkyni, což má za následek další komplikace v budoucnosti areálu.

Konec Hýskové jako insolvenční správkyně posvětil v úterý Vrchní soud v Olomouci, jak Právu potvrdil jeho mluvčí Petr Angyalossy. Hýsková rozhodnutí soudu zatím nechce komentovat bez znalosti rozsudku.

„Úkony, které tato společnost v řízení učinila prostřednictvím neohlášeného společníka Michala Edla, nemají účinky úkonů insolvenčního správce, které s nimi zákon spojuje. To má především za následek, že nelze přihlížet k seznamu věřitelů, který byl jmenovaným sestaven, a co je závažnější, ani k výsledkům přezkumného jednání, které se konalo dne 14. 5. 2013, přičemž přezkum přihlášených pohledávek, které byly na tomto jednání provedeny, bude nutno s novým insolvenčním správcem zopakovat,“ stojí ve verdiktu Vrchního soudu.

Jako šofér bez řidičáku

„Zjednodušeně lze říci, že firma Edl a partneři, za kterou jako nejprve vystupoval jako insolvenční správce Edl a později funkci převzala Hýsková, porušila zákon podobně, jako kdyby například špeditérská firma posílala kamión s řidičem bez řidičského oprávnění,“ vysvětil Angyalossy.

Podle něj musí Krajský soud v Brně urychleně vybrat jiného insolvenčního správce. Úkony, které provedla Hýsková, soud ponechal v platnosti. Sama už ale insolvenční správkyní být dál nemůže, protože neohlásila, že Edl nemá potřebné oprávnění.

Další oddálení

Pro farmu znamená toto rozhodnutí další zdržení a oddálení uspokojení věřitelů. Uznané pohledávky totiž přesahují 50 miliónů korun, což bude muset znovu konstatovat nový správce.

Po neúspěšné dražbě se v pondělí věřitelé shodli na tom, že se bude dražba opakovat. Prodávat už se ale nebude podnik jako celek, ale pouze budovy a vybavení, nový majitel tak bude moci začít od nuly a nebude se muset zabývat předchozími závazky farmy, o které se postará nový insolvenční správce. I toto rozhodnutí věřitelského výboru je ale ohroženo, protože napadena může být volba jeho členů, kteří se rekrutují z věřitelů. Farma skončila poté, co Polívka nedokázal splácet stavbu wellness centra, na kterou dostal evropské dotace.

Jeden z členů věřitelského výboru podnikatel Alexandr Seidl, který drží pozemky okolo farmy, Právu řekl, že byl s prací správců dlouhodobě nespokojen. „Edl přece musel vědět, že správce dělat nesmí a stejně do toho šel. Stejně tak Hýsková snad věděla, že Edl to oprávnění nemá, vždyť to byl její společník. Napáchali tam tak spoustu škody, posune to čas, kdy se osud farmy vyřeší a náklady tam stále běží,“ prohlásil Seidl.

Reklama

Související témata:

Související články

Za Polívkovu farmu firma stále nezaplatila

Bývalou farmu Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku vydražila za 15 miliónů korun akciová společnost Alkony-CZ, napsal Vyškovský deník. Na pražské adrese sídla...

Výběr článků

Načítám