Hlavní obsah

Další Janouškův kůň v ODS? Policie podezírá nadějného místostarostu Prahy 9

Právo, Jakub Troníček

Kontroverzní lobbista Roman Janoušek si podle detektivů protimafiánského útvaru hýčkal v pražské ODS kontakty nejen na někdejšího primátora Pavla Béma, ale sázet měl např. i na neokoukaného a nadějného místostarostu Prahy 9 Tomáše Portlíka.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Archivní snímek z briefingu pražské regionální rady ODS. Zleva Marek Benda, Zdeněk Zajíček, Bohuslav Svoboda, Pavel Horálek a zcela vpravo Tomáš Portlík

Článek

Vyplývá to ze spisového materiálu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ke kauze Nagyová, v rámci které policie dlouhodobě mapovala Janouškovy aktivity. Sám Portlík to ale jednoznačně odmítl. Připustil však, že se s Janouškem zná a že byl i u něj v proslulé kanceláři v galerii Myšák v centru Prahy.

„Několikrát jsem se s ním viděl a byl jsem u něj v kanceláři jednou nebo dvakrát, ale že bych s ním měl nějakou spolupráci, ať už politickou, nebo jinou, to je nesmysl,“ řekl k tomu Právu Portlík.

Jenže detektivové jsou podle všeho přesvědčeni o pravém opaku, i když Portlíka nikdy z ničeho neobvinili.

Místostarosta jako tipař? 

Vzájemná spolupráce komunálního politika s protřelým podnikatelem podle policie měla vypadat tak, že Portlík vymýšlel obchody, na kterých se dalo vydělat.

„Toto pak při osobním setkání sdělí podezřelému Romanu Janouškovi a ten rozhodne, zda by se obchod dal zrealizovat,“ napsali v roce 2012 policisté do spisu s tím, že Janoušek posléze Portlíkovi udílí pokyny a rady, s kým má v dané věci komunikovat.

Místostarosta devátého pražského obvodu, který v nadcházejících komunálních volbách bude za ODS na předním místě znovu kandidovat, to nicméně označil za nesmysl.

Zná se dobře s Bémem

„Že jsem občas slyšel nějakou radu k tomu či onomu, to ano, ale že bych s ním nějak úzce spolupracoval, tak to ne. Naposledy jsem ho viděl někdy v roce 2010 a žádné obchody jsem s ním nedělal,“ řekl k tomu v pondělí Právu Portlík.

Zároveň však odmítl vysvětlit, proč vůbec u Janouška v kanceláři byl, co s ním řešil a odkud ho zná. „Známe se z jiné sféry než politické, a to díky osobním kontaktům, které ale uvádět nebudu,“ uvedl Portlík. Janoušek s médii dlouhodobě nekomunikuje.

Portlík se přitom zná dobře i s Bémem, který platil za Janouškův kontakt číslo jedna, nicméně do vedení pražské ODS se v roce 2010 Portlík dostal spolu s Bémovým nástupcem v čele Prahy a také jeho názorovým oponentem Bohuslavem Svobodou.

Bez zajímavosti přitom v této souvislosti není ani fakt, že Portlík seděl za ODS v dozorčí radě Dopravního podniku hlavního města Prahy, který dlouhodobě patřil do sféry Janouškova zájmu. Dnes už legendární přepisy Janouškových odposlechů, které v roce 2007 pořídila tajná služba, např. odhalily jeho vliv na prodej pozemků veřejného dopravce do rukou soukromých developerů.

Reklama

Výběr článků

Načítám