Hlavní obsah

Čtvrtina obyvatel dostane nové kartičky pojištěnce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba polovinu klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny čeká letos výměna kartičky pojištěnce. Dojde k tomu automaticky. Karta jim přijde poštou, nemusejí se o nic starat. Pozor by si měli dát lidé na podvodné telefonáty. Pracovníci VZP nikomu volat nebudou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Bude to probíhat tak, že klienti nemusejí nikoho kontaktovat. Bude jim zaslán v předstihu nový průkaz zdravotního pojištění VZP,“ vysvětlil předseda Správní rady VZP Tom Philipp (KDU-ČSL).

Nová karta přijde poštou na adresu, kterou pojištěnec uvedl jako svůj kontakt. „Pokud tedy některý nemá aktualizované kontaktní údaje, bylo by dobré, kdyby to udělal. Může je aktualizovat v pobočce VZP nebo telefonicky,“ doplnil Philipp. Možné je to i přes e-mail.

Současně upozornil, že mají lidé zpozornět, pokud by jim někdo volal a vydával se za pracovníka pojišťovny. „Z pojišťovny nebude nikdo klienta kontaktovat. Pokud by se stalo, že by byl kontaktován někým, kdo by se vydával za pracovníka VZP, tak to bude pravděpodobně nekalé jednání,“ zdůraznil.

Česko zaplavují falešné SMS zprávy. Nejsou od pojišťovny, varuje VZP

Bezpečnost

Změna se dotkne 2,739 milionu pojištěnců, kterým po deseti letech končí platnost průkazu, jde tedy zhruba o čtvrtinu obyvatel České republiky a polovinu pojištěnců VZP, kterých je kolem šesti milionů.

Průkazy budou platit dalších 10 let. S rozesíláním nových kartiček začne pojišťovna v dubnu, k výměnám bude docházet průběžně. Obdržet by je lidé měli nejpozději měsíc před vypršením platnosti stávajícího průkazu.

Pokud někdo průkaz neobdrží, měl by se ozvat pojišťovně. Datum platnosti je uvedeno na přední straně kartičky. Do budoucna se podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka předpokládá, že se bude s postupnou digitalizací státu přecházet na digitální kartičky. Zatím pro to nejsou vhodné podmínky.

Zdravotní pojišťovny přispějí dětem na sport, tábory i školy v přírodě

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám