Hlavní obsah

Čtvrteční teploty byly deset stupňů nad průměrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Desátý lednový den byl v České republice velmi teplý, v jižních Čechách byla průměrná maximální teplota 7,8 stupně Celsia. Dlouhodobý průměr, který pro 10. leden evidují v pražském Klementinu, přitom činí minus 2,1 stupně Celsia. Čtvrteční teplota se tak přiblížila loňskému lednu, který byl abnormálně teplý jako celá minulá zima.

Článek

V Praze se loňské lednové průměrné teploty pohybovaly mezi sedmi a 12 stupni Celsia. Letošní 10. leden ale vykazuje velké lokální rozdíly v teplotách - a to nejen v rámci celé republiky, ale třeba i mezi jednotlivými částmi Prahy.

Před studenou frontou, která postupuje přes západní Evropu k východu, v současné době v ČR zesiluje, zejména ve vyšších vrstvách atmosféry, příliv teplejšího vzduchu od jihozápadu. Na mnoha místech země ve čtvrtek panovaly relativně vysoké teploty.

V 07:00 hlásila meteorologická stanice Praha-Libuš 3,4 stupně Celsia, v ten samý čas ale naměřili v Praze-Kbelích minus 2,3 stupně Celsia. V místech, kde se inverzní oblačnost rozpustila, teploty rychle stoupaly nad nulu, v Českých Budějovicích bylo v 10:00 již 6,3 stupně Celsia. Naproti tomu teploty v severozápadních Čechách a na jižní Moravě při mrznoucích mlhách se pohybovaly jen kolem minus jednoho stupně Celsia.

Zejména v jižních Čechách byl čtvrtek velmi teplý. Nejtepleji bylo v Nových Hradech-Býňově, kde se naměřilo 10,6 stupně Celsia, v Českých Budějovicích měli 9,9 stupně Celsia, ve Vyšším Brodě 9,2 stupně Celsia; na tomto místě ale bylo zároveň dnes ráno nejchladněji: minus 6,4 stupně Celsia.

Bue pršet, na horách sněžit

Podle meteorologů začne v sobotu odpoledne a večer počasí v ČR ovlivňovat studená fronta. Teploty se ale příliš proti současnému stavu měnit nebudou. V sobotu má být oblačno až zataženo, místy mrznoucí mlhy, na Moravě i mrznoucí mrholení. Zpočátku může být na horách a ojediněle i v nižších polohách polojasno. Odpoledne a večer bude od západu přicházet déšť, v Čechách postupně nad 800 metrů přejde ve sněžení.

Nejvyšší teploty budou mezi třemi a sedmi stupni Celsia, při celodenní nízké oblačnosti nebo mlze a v 1000 metrech na horách kolem jednoho stupně Celsia. V neděli a pondělí bude nadále oblačno s denními maximy kolem tří stupňů Celsia. Denní teploty nad nulou by měly panovat po celý zbytek ledna, v poslední dekádě by dokonce mohly dosahovat až osmi stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám