Hlavní obsah

Čtvrt století se rodí děti ze zkumavky

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V pátek oslaví své pětadvacáté narozeniny Angličanka Louise Brownová, první dítě na světě, které se narodilo pomocí umělého oplodnění mimo tělo matky. Od té doby se stejným způsobem ve světě narodilo přes milión dětí. V Česku první dítě ze zkumavky přišlo na svět v roce 1982 a nyní se jich ročně narodí zhruba 2400.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

"Dnes už neplatí, že za vším hledej ženu," řekl Právu doktor Milan Mrázek, vedoucí lékař Centru asistované reprodukce Iscare IVF v Praze. Dodává, že prvním, koho z neplodného páru vyšetřují, je muž.

"Častým zjištěním je nedostatečný počet spermií nebo jejich nízká kvalita. Dnešní norma, dvacet miliónů spermií na mililitr ejakulátu, je o polovinu nižší než před patnácti lety. I když ani tu mnoho mužů nesplňuje, naděje na potomstvo se vzdávat nemusejí," říká Mrázek. Díky moderním technikám i tito muži mohou mít vlastní děti. Lékaři pomohou 90 procentům neplodných párů a metody, jež se v experimentech ověřují, jejich šance ještě rozšíří.

Každoroční setkání

V hloubětínském zámečku v Praze, kde Centrum sídlí, se každoročně v září scházejí rodiny s dětmi, které se narodily po úspěšném umělém oplodnění v Centru. Loni jich tu bylo přes dva tisíce a na nádvoří se téměř nevešly. Přes dva tisíce šťastných lidí si mělo opravdu co říct.

"Pokoušeli jsme se o dítě třináct let. Vyšlo to až na třetí pokus v centru a dnes máme dvojčata," řekla tehdy Právu paní Marie.

Doktor Mrázek dodává, že dnes mírně stoupá počet mužů, kteří jsou neplodní, vůči ženám. Tento poměr je zhruba 60:40.

Unikátní výzkum

Výzkum se nyní zaměřuje například na uchování plodnosti dětí s rakovinou. Řadu let se mužům před léčením zhoubného nádoru uzlin, Hodgkinovy nemoci, odebírá ejakulát a ukládají spermie, protože chemoterapie narušuje jejich dozrávání. U malých chlapců je však problém získat ejakulát, novou cestou je odběr kousku tkáně z varlete.

Podobné metody se zkoušejí i u žen s rakovinou, kterým se odebere tkáň vaječníku, zmrazí se a po léčbě voperuje zpět. Nadějná se zdá být i manipulace s jádrem buňky. U žen nad 40 let totiž mívají vajíčka vady.

Podle informací lékařů neplodností trpí v Česku asi 15 procent párů, léčí je 16 pracovišť. Dosahují v průměru o jedno procento lepších výsledků, než je evropský standard. Narozením dítěte končí 29 procent léčebných cyklů, jichž se v Česku dělá ročně 8000.

Podle ČTK při léčení neplodnosti hradí zdravotní pojišťovny v Česku ženám do 40 let tři kompletní léčebné cykly a část čtvrtého. Jeden stojí 22.500 korun, k tomu léky za 8000 až 20.000. Ženy si mohou připlatit na postupy a léky, jež pojišťovna nehradí, ale zvyšují šanci na úspěch, 90 procent žen se do úhrady pojišťovny vejde.

Reklama

Výběr článků

Načítám