Hlavní obsah

ČSSD vyzvala Klause a další politiky k odmítnutí násilí na mítincích

Novinky, jas, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Politici ČSSD vyzvali ve středu představitele ostatních demokratických stran včetně prezidenta Václava Klause k odmítnutí násilí na předvolebních mítincích. Šlo o reakci na dvojici incidentů při úterních mítincích ve Slaném a v Kladně. Podle šéfa ODS Petra Nečase socialisté záměrně překrucují fakta a dopouštějí se tak "politické vulgarity".

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

Na úterní setkání s voliči ve Slaném přišli demonstranti s cedulí, na níž byl nápis: „Jmenuji se Paroubek a brzy budu první zastřelený president ČR“. [celá zpráva]

V Kladně pak kdosi hodil na mítinku sklenici s utopenci. Šéf volební kampaně Jaroslav Tvrdík uvedl, že letící láhev mohla někoho zabít. [celá zpráva]

Předseda ČSSD Jiří Paroubek nechtěl konkretizovat, kdo podle něj za útoky stojí. Hovořil nicméně o údajných bojůvkách ODS a Modrého týmu. Na středečním brífinku uvedl místopředseda soc. dem. Milan Urban s odkazem na svědky ze slánského mítinku, že se lidé s transparenty otevřeně přihlásili k TOP 09.

Další místopředseda strany Zdeněk Škromach označil lidi, kteří narušují mítinky ČSSD, za rowdies a položil si řečnickou otázku, jak dlouho bude společnost čekat. "Musíme tomu společně říci dost," konstatoval Urban

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková připodobnila aktivitu "bojůvek", o nichž mluvili její kolegové, k situaci, která panovala v Německu před nástupem nacistů k moci.

Představitelé dalších stran útoky na politickou konkurenci odsoudili, nicméně odmítli, že by s nimi měli cokoliv společného.

Nečas: ČSSD se bojí svobody slova

„Představitelé sociální demokracie předvedli dnes další pokrytecké a lživé vystoupení. Všechny ostatní osočili z negativní kampaně, stupňování napětí ve společnosti a nepřiměřených historických příměrů, ale sami se toho všeho dopouštějí v největší míře,“ pustil se zhurta do konkurence šéf ODS Petr Nečas.

Nečas připomněl, že občanští demokraté již v úterý odsoudila oba incidenty, na které sociální demokraté poukazovali, a odmítl obvinění, že za nimi stála ODS. „Taková obvinění jsou jen dalším projevem politické vulgarity ČSSD,“ uvedl lídr ODS a vyzval Paroubka, aby „zanechal nesmyslných a lživých interpretací, které jen znovu podněcují konfliktní atmosféru ve společnosti.“

Nečas Právu sdělil, že se ČSSD bojí svobody slova, a za silnými výroky vidí snahu o odvedení pozornosti, protože podle něj strana nedokáže zaujmout programem a podléhá hysterii, jelikož má nepopulárního lídra.

Podle Nečase záměrné spojování nesouvisejících a nespojitelných událostí na mítincích ČSSD vážně ohrožuje demokracii. „Budeme vždy hájit právo na slušné vyjádření vlastního názoru a nedopustíme, aby lidé byli před takovým projevem jakkoli zastrašováni,“ uzavřel Nečas.

Na výzvu ČSSD k odmítnutí násilí na mítincích zareagoval ve středu také šéf komunistů Vojtěch Filip. „KSČM nejen, že již na začátku roku vyzývala všechny politické strany ke slušné a korektní volební kampani a také nevede konfrontační kampaň. Nejsme příznivci urážek politiků, ale ani skupin občanů  - voličů. Na tuto výzvu však žádná z kandidujících stran nereagovala,“ uvedl Filip v tiskovém prohlášení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám