Hlavní obsah

ČSSD rezolucí urazila Ameriku, míní Stapleton

– PRAHA
Novinky, Alexandr Mitrofanov, Oldřich Danda, ČTK

Rezoluce březnového sjezdu ČSSD k válce v Iráku urazila americkou vládu. Anglicky psanému listu The Prague Post, vycházejícímu v Praze, to řekl americký velvyslanec Craig Stapleton. Sdělila to ČTK s tím, že rozhovor vyjde ve středu. "Ta rezoluce byla pro nás pochopitelně dost urážející," řekl Stapleton.

Článek

"Kdykoliv někdo zapochybuje o amerických motivech, dotkne se nás to. Nejsme imperialistická země," dodal. Jeden z autorů rezoluce, senátor za ČSSD Richard Falbr, pro Právo reagoval: "Ta rezoluce neměla za cíl změnit stanovisko vlády, ale měla za cíl obhájit postavení ČSSD v Evropě, takže v tomto smyslu splnila to, co jsem já od ní očekával." Na dotaz, zda by nemohl okomentovat výrok, že rezoluce Američany urazila, Falbr uvedl: "Já za to nemůžu, že ho to urazilo. Mě to neurazilo." Falbr v nedávném diskusním pořadu v ČT nazval velvyslance Stapletona "místodržícím".

Předseda sněmovního zahraničního výboru a spoluautor rezoluce Vladimír Laštůvka Právu ke Stapletonovým výrokům řekl: "Je to pro mě překvapení. Rozdílný názor při jakékoli otázce by neměl být důvodem k urážení, ale k zamyšlení. Doba diplomacie ostrých proseb a naléhavých souhlasů už dávno pominula, neboť koalici poslušných netvoříme, ale vytváříme koalici kooperujících." Třetím spoluautorem rezoluce je poslanec a předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan.

Podle ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) ale zahraniční politiku země neurčuje rezoluce jedné vládní strany, nýbrž postoj celého kabinetu. "Není to rezoluce, která by zavazovala vládu či členy vlády," řekl Svoboda novinářům. K Svobodovu výroku by Laštůvka podle svých slov pouze dodal, že "postoj vlády a postoj ČR neinterpretuje jeden ministr, ale odráží se od postoje a názorů a interpretace celé vlády".

Oficiální přepis schválené rezoluce:

Čeští sociální demokraté nikdy nepochybovali o tom, že režim Saddáma Husajna je nelidský a má na svědomí nesmírné množství lidských životů. Přesto jsou přesvědčeni, že cestu k nápravě nelze prosazovat libovolnými prostředky. Sjezd ČSSD, konaný v Praze ve dnech 28. - 30. března 2003, vyjadřuje svůj nesouhlas s válkou vedenou USA, Velkou Británií a tzv. aliancí proti Iráku, která byla zahájena bez souhlasu mezinárodního společenství (OSN) a je tedy dle názoru sjezdu vedena v rozporu s mezinárodním právem. Sjezd vyjadřuje přesvědčení, že legitimního cíle mezinárodního společenství odzbrojit režim Saddáma Husajna mohlo být dosaženo mírovými prostředky, kdyby se válčící státy nerozhodly ignorovat OSN. Čeští sociální demokraté žádají, aby se další vývoj událostí v Iráku vrátil pod kontrolu OSN. Současně zdůrazňuji naléhavou nutnost poskytnutí humanitární pomoci.

Reklama

Související články

Falbr: ČSSD musí válku odsoudit

Senátor Richard Falbr přednesl před delegáty sjezdu ČSSD v pražském Kongresovém centru rezoluci k Iráku. Připravil ji ve spolupráci s předsedou Valného...

ČSSD mohou rozdělit rezoluce k Iráku

Delegáti sjezdu ČSSD se budou v neděli zabývat dvěma rezolucemi k Iráku. Již v pátek předložil v pražském Kongresovém centru svoji rezoluci senátor Richard...

ČSSD odsoudila válku v Iráku

Delegáti sjezdu sociální demokracie v pražském Kongresovém centru schválili rezoluci odsuzující válku v Iráku jako akt proti mezinárodnímu právu. Rezoluci...

Výběr článků

Načítám