Hlavní obsah

ČSSD odsoudila válku v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Delegáti sjezdu sociální demokracie v pražském Kongresovém centru schválili rezoluci odsuzující válku v Iráku jako akt proti mezinárodnímu právu. Rezoluci předložil senátor Richard Falbr, který po hlasování neskrýval radost nad jednoznačnou podporou. Hlasování se mimo jiných zdržel předseda strany Vladimír Špidla i místopředseda Stanislav Gross.

Starobrno Gastro Cup

Článek

"Je to nejdůležitější rozhodnutí, které tento sjezd učinil," řekl Novinkám Falbr. Premiér a předseda strany Vladimír Špidla na dotaz proč se hlasování zdržel, odpověděl, že je členem vlády. "Pozice vlády odpovídá mezinárodní situaci, proto jsem se zdržel hlasování," konstatoval Špidla.

Pro rezoluci hlasoval místopředseda a ministr Zdeněk Škromach. Podle jeho názoru si strana může dovolit jiné stanovisko než vláda. Vládní stanovisko je stanoviskem koalice, uvedl Škromach.

Ministr kultury Pavel Dostal, který byl na sjezdu jako host, pro Novinky uvedl, že osobně by podpořil rezoluci Libora Roučka.

Vášnivá diskuse

Delegáti se rozhodovali mezi dvěma rezolucemi. Druhou předložil Libor Rouček. Již první diskusní příspěvky ukázaly, že debata bude velice ostrá a plná emocí.

Potvrdil to třetí diskutující v pořadí Jan Trgiňa, který byl v průběhu svého příspěvku odměněn pískotem. Zejména za pasáž, kdy vyslovil obdiv Američanům za to, že do toho šli. "Kdyby tu byl starý Žižka, už by se ptal, proč už nebojujete," pronesl zvýšeným hlasem.

Laštůvka: Je povinností každého mluvit jasným jazykem

Jeho předřečníky byli spoluautoři rezoluce předložené Richardem Falbrem, která válku odsuzuje a nazývá ji aktem proti mezinárodním právu, Jan Kavan a Vladimír Laštůvka. "Je povinností každého z nás mluvit jasným jazykem, ano-ano, ne-ne," řekl Laštůvka. Delegátům přednesl i pozměňující návrhy, které jsou však spíše kosmetického charakteru.

Vypuštěna byla zejména pasáž, která hovořila o humanitární akci pod mandátem OSN. Podle Laštůvky však v tuto chvíli není zcela jasné zda nebude nutné podniknout tuto akci třeba pod mandátem Červeného kříže.

Diskusi uzavřel předkladatel druhé rezoluce Libor Rouček. "Válku neobhajujeme, obhajujeme české národní zájmy," řekl rozrušeným hlasem.

Oficiální přepis schválené rezoluce:

Čeští sociální demokraté nikdy nepochybovali o tom, že režim Saddáma Husajna je nelidský a má na svědomí nesmírné množství lidských životů. Přesto jsou přesvědčeni, že cestu k nápravě nelze prosazovat libovolnými prostředky.

Sjezd ČSSD, konaný v Praze ve dnech 28. - 30. března 2003, vyjadřuje svůj nesouhlas s válkou vedenou USA, Velkou Británií a tzv. aliancí proti Iráku, která byla zahájena bez souhlasu mezinárodního společenství (OSN) a je tedy dle názoru sjezdu vedena v rozporu s mezinárodním právem.

Sjezd vyjadřuje přesvědčení, že legitimního cíle mezinárodního společenství odzbrojit režim Saddáma Husajna mohlo být dosaženo mírovými prostředky, kdyby se válčící státy nerozhodly ignorovat OSN.

Čeští sociální demokraté žádají, aby se další vývoj událostí v Iráku vrátil pod kontrolu OSN. Současně zdůrazňuji naléhavou nutnost poskytnutí humanitární pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám