Hlavní obsah

ČSSD první školní den agitovala, lákala u škol k volbám

– Český Těšín • Aktualizováno
Právo, Pavel Karban

Nejen rodiče, děti a pedagogové zamířili ve středu ráno v Českém Těšíně do škol. Před ně se postavili také sociální demokraté, kteří rozdávali dětem pastelky a dospělým růže. Podle některých rodičů zvaly hlídky soc. dem. lidi také k volbám. To ale předseda českotěšínské ČSSD Petr Procházka odmítl. „O volbách nepadlo ani slovo.“

Foto: Profimedia.cz

Článek

Procházka potvrdil, že sociální demokraté stáli v blízkosti všech šesti škol ve městě. „Stáli jsme tam, i já, a nikde jsme neřekli nic o ČSSD. Jen jsme chtěli potěšit maminky, těm jsme dávali růže a dětem malé pastelky,“ vysvětlil a ujistil, že ke školám se členové sociální demokracie ani nepřiblížili.

„Byla to taková naše jednorázová akce. Chystáme ještě jednu předvolební, a to hornické slavnosti. Nepůjde však o nic světoborného,“ dodal Procházka, který se diví tomu, že některým rodičům i pedagogům jejich dnešní počínání vadilo. „Před školy už nepůjdeme, protože jak vidím, někteří to nezvládli a vadí jim to. Nevím proč, neměli jsme na sobě ani bundy nebo trička ČSSD. Jen jsme chtěli potěšit,“ zopakoval s tím, že politika při rozdávání růží a pastelek neměla co dělat.

Byli tady dva lidi ze sociální demokracie, dávali květiny a pastelky a chtěli i do školy.

Zatímco Procházka tvrdil, že „hlídky“ stály vždy mimo školní areály a budovy, ředitel Základní školy s polským jazykem vyučovacím na Havlíčkově ulici Marek Grycz řekl Právu něco jiného. „Byli tady dva lidi ze sociální demokracie, dávali květiny a pastelky a chtěli i do školy. To jsem jim ale nedovolil,“ prohlásil a dodal, že nesouhlasí s tím, aby jakékoliv politické strany agitovaly ve školních budovách. „Do školy nepatří ani první ani poslední den školního roku,“ dodal Grycz.

Obdobně mluvili i další ředitelé českotěšínských základních škol. „S něčím takovým jsem se dosud nesetkal. U nás byli muž a žena,“ prozradil ředitel ZŠ Ostravská Rudolf Fiedler. I on potvrdil, že dvojice zvala rodiče dětí k volbám. Podle Jany Kuchařové, ředitelky ZŠ Slezská, není nejvhodnější a nejlepší pro politiky, když se zviditelňují před školami, zvlášť 1. září. „Je zvláštní, že někdo využívá takového okamžiku,“ povzdychla si.

Sám jsem dnes vedl svého syna poprvé do školy a asi by mě to trochu překvapilo, kdybych se tam setkal s takovou aktivitou.

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka předvolební snaze českotěšínské soc. dem. rozumí, osobně by ale takovou akci nepořádal.

„Rozumím aktivitě našich členů v Českém Těšíně, kteří se přirozeně snaží, aby dosáhli co nejlepšího volebního výsledku v komunálních volbách, ale já kdybych plánoval kampaň před komunálními volbami, tak bych do ní takovou akci raději nezahrnoval. Rozumím tomu, že rodiče jsou na takovou věc citliví. Sám jsem dnes vedl svého syna poprvé do školy a asi by mě to trochu překvapilo, kdybych se tam setkal s nějakou takovouto aktivitou,“ řekl na dotaz Práva Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám