Hlavní obsah

ČSSD má se Šmardou smůlu, Zeman rozhodne o odvolání Staňka v řádu měsíců

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman rozhodne o výměně na postu ministra kultury až poté, co se vyšetří trestní oznámení, které podal současný šéf resortu Antonín Staněk (ČSSD). Řekl to ve čtvrtek na tiskové konferenci po návštěvě Kraje Vysočina. Na připomínku, že vyšetřování se může táhnout měsíce, odpověděl, že mu to nevadí. Požadavek ČSSD, aby situaci vyřešil do 30. června, označil za ultimátum a drzost.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„V nějakém průzkumu se velká část respondentů vyjádřila, aby se počkalo, zda dvě trestní oznámení pana ministra Staňka budou vyšetřena. Já to v zásadě sdílím a myslím si, že to je rozumné ohraničení této lhůty,“ řekl Zeman.

Na otázku, zda není problém, že vyšetřování může trvat několik měsíců, odpověděl, že ne.

„Já jsem mladý a krásný a já dlouho vydržím, takže mně tato doba vůbec nevadí,“ prohlásila hlava státu.

„Ústava nestanoví žádnou lhůtu, kdy má prezident reagovat na návrh výměny ministrů,“ řekl prezident. Vzápětí dodal: „Tato lhůta dosud běží.“

Zeman v rozhovoru pro TV Barrandov také řekl, že si pozve Staňka i předsedu ČSSD Jana Hamáčka do Lán a pokusí se je usmířit.

Ať se Šmarda stane raději manažerem než ministrem

„Šmarda byl nedávno nominován do funkce hlavního volebního manažera ČSSD pro krajské volby. Když jsem s ním mluvil, položil jsem mu jednoduchou otázku: když se stanete ministrem, prospějete sám sobě. Ale když se stanete volebním manažerem, prospějete ČSSD. Nedostal jsem jednoznačnou odpověď,“ řekl Zeman.

„Tady by se pan Šmarda hodil a pan Staněk by klidně mohl zůstat ministrem kultury,“ dodal.

Zeman k ČSSD: Vydírání odchodem z vlády je drzost

Vedení ČSSD požaduje na místo Staňka jmenovat místopředsedu soc. dem. Michala Šmardu. Staněk rezignoval na funkci už na konci května, Zeman však jeho demisi nepřijal. Se Šmardou se hlava státu sešla v rámci své návštěvy Vysočiny v úterý, výsledek schůzky žádná ze stran nechtěla komentovat. Podle informací Práva Zeman Šmardovi naznačil, že jej na ministerstvu kultury nechce.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zleva Michal Šmarda a ministr kultury Antonín Staněk (oba ČSSD).

O Šmardově jmenování bude se Zemanem ve čtvrtek jednat i předseda ČSSD Jan Hamáček. S výsledkem schůzky večer seznámí předsednictvo ČSSD, které by mělo navrhnout další postup. Pokud Zeman na Šmardu nekývne, bude část ČSSD žádat odchod z vlády. Podle sociálních demokratů by měla hlava státu rozhodnout do 30. června.

„Za třicet let, co jsem v politice, jsem neakceptoval jediné ultimátum, jediné vydírání. Vždy jsem je pokládal za drzost,“ řekl na adresu ČSSD Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám