Hlavní obsah

ČR za loňský rok přijde o deset miliard z evropských fondů

• Aktualizováno

Za loňský rok se České republice nepodařilo vyčerpat deset miliard korun z evropských fondů. V pondělí to oznámil náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. Původní ztráta odhadovaná ministerstvem byla až kolem 30 miliard Kč.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Roční limit čerpání byl loni splněn z 97 procent. V tuto chvíli to vypadá, že míra nedočerpání bude nejvýše 12 miliard korun. Nicméně stále ještě jednáme s Evropskou komisí o dalších výjimkách u projektů zpožděných kvůli loňským povodním a průtahům u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, takže je pravděpodobné, že konečná částka bude ještě nižší," řekl Braun s tím, že ve hře zůstávají projekty za celkem dvě miliardy Kč.

Minimální limit, kolik muselo Česko loni i kvůli projektům z předchozích dvou a tří let vyčerpat, byl 16,95 miliardy eur (zhruba 467 miliard Kč). "V průběhu roku bylo 11 programů, které jsme klasifikovali jako rizikové a nakonec výraznější nedočerpání bylo jen u dvou, kde to bylo dlouhodobě jasné - Operační program Životní prostředí a Operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost," dodal Braun. Limit však nesplnily ani OP Lidské zdroje a zaměstnanost, OP Technická pomoc a Integrovaný operační program.

Česko může získat až 800 miliard korun

Domácí příjemci dotací z evropských fondů v současném programovém období 2007 až 2013 získali k začátku letošního ledna 514,9 miliardy korun. Jde o 63,7 procenta z celkové částky, kterou má Česko v těchto letech k dispozici. Od začátku loňského roku do konce listopadu tak na účtech úspěšných žadatelů o dotaci přibylo 102,4 miliardy korun.

Z celkové dosud vyplacené částky požádalo ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 385,5 miliardy korun, tedy 47,7 procenta celkové částky. Právě tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace. V období 2007 až 2013 může Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat přes 800 miliard korun.

Podle Brauna tak české úřady v následujících dvou letech, kdy ČR může tyto peníze ještě čerpat, čeká obrovský nápor. "Zbývá certifikovat, tedy finálně vyčerpat, zhruba 400 miliard korun, české úřady čeká ještě hodně práce," upozornil Braun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám