Hlavní obsah

Člena volební komise musela z volební místnosti vyvést policie

Praha
Aktualizováno

Člen volební komise v Londýnské ulici v Praze 2 prý odmítl v pátek po 22:00 opustit volební místnost. Na místo byla přivolána policie, která ho zajistila a odvezla k podání vysvětlení, sdělila tisková mluvčí pražských policistů Jana Rösslerová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Chtěl zůstat ve volební místnosti a hlídat, aby prý nedošlo k manipulaci s hlasovacími lístky. To by ale podle zákona neměl. Na místo byli tedy přivoláni policisté, kteří se snažili situaci vyřešit. Pán ale neuposlechnul výzvy, takže ho policisté zajistili," uvedla mluvčí.

Na místním oddělení Vinohrady pak podal vysvětlení a asi po půl hodině byl propuštěn. Policie celý incident oznámí příslušnému správnímu orgánu k vyřízení.

"Ten bude řešit nejen tento přestupek proti veřejnému pořádku, ale také případné porušení volebního zákona," dodala mluvčí.

Podle stanoviska ministerstva vnitra, které poskytl mluvčí Vladimír Řepka, není po členech okrskových volebních komisí požadováno, aby po celou dobu konání voleb neustále osobně a přímo kontrolovali volební schránku. Mohou dělat jen to, co jim ukládá zákon.

"To, že by někdo chtěl po skončení hlasování první den voleb setrvávat ve volební místnosti, je nad rámec zákona o volbách do Parlamentu ČR. V době od skončení hlasování první den voleb do zahájení hlasování druhý den voleb nesmí být připuštěna přítomnost kohokoliv ve volební místnosti," uvedl Řepka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám