Hlavní obsah

Číňané v Praze přivítali rok psa

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Už čtyři roky se i v Praze oficiálně slaví příchod nového čínského roku, letos v Obecním domě. Třídenní oslavy nástupu roku zemského psa nabízí návštěvníkům hudební i taneční podívanou, vyzkoušet si mohou tradiční čínská řemesla nebo ochutnat asijské speciality. Podívejte se na video.

Číňané přivítali nový čínský rok zemského psaVideo: Novinky

 
Článek

Mezi oblíbené čínské zvyky patří pouštění lampionů, kterými lidé vždy vyjadřovali přání dobrého života. U výrobce Ku Čchuan-ťinga je možné si takový lampion vyrobit. K vidění je také kaligrafie, tušová malba, uzlíkování nebo čajový obřad.

„Oslava je primárně určená pro české návštěvníky, pro obyvatele hlavního města, případně pro turisty, ale samozřejmě i pro zde žijící čínskou komunitu,“ řekl Novinkám viceprezident Smíšené česko-čínské komory Petr Mrhálek s tím, že Češi si čínskou kulturu velmi oblíbili. Kromě samotné kultury mají rádi i gastronomii.

Foto: Novinky

Kromě tanečních či hudebních vystoupení je na místě k dispozici i kurz kaligrafie.

Mezi mnoha Číňany žijícími v ČR je už 25 let i Fang Chaj-ťiang. „Je to tu krásné, žiju tu rád. Původně jsem tu chtěl být jen chvíli, v Číně jsem se učil už česky, ale zůstal jsem tu i po škole,“ usmívá se majitel dopravní společnosti.

Podle něj Číňané vždycky slaví svůj nový rok, ať žijí kdekoliv, ale díky snaze ministerstva kultury a aktivit Smíšené česko-čínské komory to má v Česku mnohem lepší atmosféru.

Kalendář

„Číňané dneska už používají náš gregoriánský kalendář, ale dodnes i tradiční, který je kombinací solárního a lunárního kalendáře. Svátky v tomto kalendáři jsou pohyblivé, proto oslava nového roku připadá pokaždé na jinou dobu, většinou je to konec ledna až konec února,“ vysvětlila sinoložka Helena Heroldová.

Foto: Novinky

Kohouta letos střídá zemský pes.

Letos podle lunárního kalendáře čínský nový rok připadá na pátek 16. února, kdy zemský pes, který je považován za spravedlivého, společenského a loajálního, vystřídá vládnoucího kohouta. Rok psa by neměl přinášet konflikty a měl by být ve znamení spolupráce. Pes bude vládnout do 4. února příštího roku, kdy jej vystřídá vepř.

Poprvé se oslavy čínského nového roku uskutečnily v Praze v roce 2015 na Staroměstském náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám