Hlavní obsah

Čína žádá Česko o humanitární pomoc. Máme jen pro sebe, říká správa rezerv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min požádal podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové v pátek Česko kvůli nákaze novým koronavirem o humanitární pomoc. Česko podle ní posoudí, jestli má nějaké prostředky osobní ochrany, které může poskytnout.

Foto: Petr Horník, Právo

Velvyslanec Čínské lidové republiky Čang Ťien-min

Článek

"Pan velvyslanec nás chtěl ujistit o krocích Číny, které činí ke zvládnutí epidemie koronaviru. Poděkoval nám za péči o čínské občany, kteří se tu objevili," řekla Gottvaldová.

Velvyslanec podle ní požádal o zvážení humanitární pomoci. Podobný požadavek vznesla Čína i na Evropskou unii jako celek. "V současné době probíhají jednání, zda máme k dispozici prostředky, které můžeme poskytnout," dodala.

Zásoby máme, ale jen pro sebe

Správa státních hmotných rezerv ve středu informovala o tom, že má připraveny tisíce roušek, rukavic, ochranných oděvů a brýlí a desítky izolačních bioboxů pro případ epidemie. Může je uvolnit, nouzové zásoby jsou ale primárně určené pro ČR, řekl předseda správy Pavel Švagr.

Češi mají strach z šíření koronaviru, více se bojí ženy a starší lidé

Domácí

Roušky slouží k tomu, aby zabránily mikroorganismům dostat se zevnitř ven, k ochraně před nákazou slouží respirátory. Lidé vykoupili obě varianty. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) v pátek uvedl, že distributoři dodají v dalších týdnech na trh 200 tisíc roušek. Čeští výrobci ochranných pomůcek navyšují kvůli riziku koronaviru výrobu.

Třebíč pomůže Chu-peji

O roušky, rukavice a zdravotnický materiál požádalo před několika dny i město I-čchang z provincie Chu-pej své partnerské město Třebíč.

Z Třebíče chtějí svému partnerskému městu poslat materiální pomoc za 50 000 korun, dalších 50 000 přidá kraj Vysočina a zapojit se může i veřejnost. Za 100 000 korun podle něj lze nakoupit zhruba 100 000 roušek, 150 jednorázových lékařských plášťů, několik kilometrů dezinfikovaných přehozů na lůžka, stovky latexových rukavic či 5000 návleků na boty.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Počet nakažených novým koronavirem podle posledních zpráv ve světě vzrostl na více než 9900. Nejvíce nemocných, přes 9800, hlásí Čína, kde se koronavirus rozšířil už do všech regionů a provincií. Koronavirus si dosud vyžádal 213 obětí, všechny pocházely z Číny. Z evropských zemí je nemoc v Německu, Francii, Británii, Itálii, Finsku, Švédsku a Rusku. V Česku bylo testováno 34 osob, jejich výsledky byly negativní.

Reklama

Výběr článků

Načítám