Hlavní obsah

Chybí krev 0+, mladoboleslavská nemocnice proto vyzvala dárce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

V mladoboleslavské nemocnici navýšili počet operačních zákroků, ukázalo se ale, že na to není připraven dostatek krve. Nemocnice proto na sklonku minulého týdne zveřejnila výzvu k darování krve. Akutně chyběla skupina 0+. Dobrovolní dárci se proto hlásili na termíny od pondělí do čtvrtka.

Odběr krve a krevní plazmy v mladoboleslavské nemocnici. Video: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

„Denně se vyhodnocuje situace. Musí být pokryta spotřeba podle aktuálního operačního plánu a plus musí být navíc zásoba pro mimořádné události,“ vysvětlovala způsob nakládání se zásobami krve mluvčí nemocnice v Mladé Boleslavi Hana Kopalová.

Na nadcházející období je naplánovaná řada operací a současně se v registračním systému ukázalo, že na tyto dny není objednán dostatek dárců, kteří by operacemi vyčerpané zásoby mohli doplnit.

„Proto jsme zveřejnili výzvu a velmi dobře to zafungovalo, lidé se hned začali hlásit. Potřeba byla skupina 0+. Ostatních krevních skupin máme dostatek,“ ujistila mluvčí.

Univerzální krevní skupinou pro transfúzi je 0-, kterou mohou přijmout všechny ostatní skupiny. Ovšem vzhledem k tomu, že 90 procent české populace má pozitivní Rh faktor, je u nás nejvíce používaným typem krve k transfúzi právě 0+, jejímiž příjemci mohou být skupiny A+, B+, AB+ a samozřejmě 0+.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zásoby krve v mladoboleslavské nemocnici.

Podle ní má nemocnice i uzavřenou komunikační skupinu na sociálních sítích a lidé na výzvy velmi rychle reagují. Zásoby je tak nemocnice schopna doplnit.

Počty naplánovaných operací nejsou nyní podle ní ničím mimořádným a nijak nesouvisí s podáváním výpovědí lékařů na konci minulého roku kvůli jejich protestům proti přesčasovým směnám.

„Koncem minulého roku jsme neměli propad, není potřeba nic dohánět,“ potvrdila Kopalová.

Vloni výrazně ubylo operací

Nemocnice v Mladé Boleslavi vloni hospitalizovala celkem 19 421 pacientů, což byl ve srovnání s předminulým rokem nárůst o 230 pacientů. Naopak výrazně klesl počet operací a ambulantně ošetřených pacientů.

Zdejší zdravotníci provedli přes 10 tisíc operací, jejich počet klesl o 700. Nejvíc operačních výkonů bylo očních, a to téměř 3000, kolem 1500 bylo zákroků chirurgických, ortopedických či gynekologických.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Odběr krve v mladoboleslavské nemocnici

Ještě výrazněji poklesl počet ambulantně ošetřených lidí. V roce 2022 jich rukama zdejších zdravotníků prošlo 562 tisíc, ale vloni to bylo jen necelých 443 tisíc pacientů, tedy zhruba o pětinu méně.

„Rok 2022 byl patrně ovlivněn pocovidovým obdobím, kdy se musela dohánět řada ošetření a zákroků z doby pandemie. Vloni už jsme se vraceli do běžnějších čísel,“ odůvodnila loňský pokles ambulantně ošetřených a odoperovaných pacientů mluvčí Kopalová.

Čím dál méně dětí

Za loňský rok tady také přišlo na svět 1044 dětí, z toho se v devíti případech jednalo o dvojčata. Počet porodů je nejmenší za posledních pět let, například v letech 2019 až 2021 se tu ročně narodilo přes 1300 dětí.

Vloni nejčastěji rodiče dávali dívkám jména Viktorie, Ema či Emma a Natálie. Chlapci dostávali nejčastěji jméno Jakub, Matyáš a Vojtěch. Objevila se ale i velmi neobvyklá jména.

Mezi holčičkami se objevila například Fatima, Elza, Anhelina, Arba či Aurélie, mezi kluky to byli například Makar, Jonon, Marius, Nagun nebo Džejsn.

Nemocnicím chybí pravidelní dárci krve

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám