Hlavní obsah

Chvojka opustí komisi ke kauze Opencard, vadí mu stíhaný Schwarz ve vedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanec Jan Chvojka (ČSSD) opouští sněmovní vyšetřovací komisi ke kauze Opencard, která byla teprve nedávno ustavena. Vadí mu totiž, že se ve středu jejím předsedou stal Bronislav Schwarz (ANO), kterého Sněmovna vydala k trestnímu stíhání kvůli podezření ze zneužití pravomoci.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec hnutí ANO Bronislav Schwarz

Článek

"Jako právník si myslím, že komisi, která by měla prošetřit okolnosti případu Opencard, by neměla vést trestně stíhaná osoba," uvedl Chvojka, který byl ve druhém kole středeční volby předsedy komise Schwarzovým protikandidátem. Podotkl, že nynější situace není úplně standardní, když šéf komise může rozhodovat o směru její práce.

"Osobně si myslím, že je to možná jeho ješitnost, chtěl být předsedou, Poslanecká sněmovna při tajných volbách dala důvěru mně. Celá Poslanecká sněmovna věděla, že jsem byl vydán," reagoval Schwarz. Soudí, že poslanci mu dali důvěru kvůli tomu, že zná postupy vyšetřování, dokáže vyhodnotit spis a najít případné chyby.

Schwarz již několik let čelí obvinění z údajného zneužití pravomoci a omezování osobní a domovní svobody. V lednu 2006 se měl těchto trestných činů dopustit tím, že jako vedoucí obvodního policejního oddělení v Mostě vnikl do mosteckého bytu, kde policie posléze objevila přístroj na výrobu drog. Údajně nechal přítomné spoutat a bez povolení byt prohledal. Schwarz trvá na tom, že postupoval podle zákona a správně.

Sněmovna Schwarze vydala v prosinci k trestnímu stíhání. [celá zpráva]

ČSSD nominuje jiného poslance

Dalšímu členovi komise Ivanu Gabalovi (KDU-ČSL) jeho zvolení šéfem komise nevadí. Připomněl, že Schwarz sám žádal Sněmovnu, aby byl vydán. "Je si hodně jistý tím, že bude shledán nevinným," řekl lidovecký člen komise. Roli předsedy vnímá spíše jako koordinační a administrativní.

"Podezření, že by komisi využíval k nátlaku na státní zastupitelství nebo policii, by bylo nepřiměřeným vyjádřením nedůvěry k jeho osobě," uvedl Gabal. Problém by podle něho nastal v případě, že by byl Schwarz odsouzen – v takovém případě by komisi vést nemohl.

ČSSD zřejmě bude do komise nominovat místo Chvojky jiného poslance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám