Hlavní obsah

Chřipková epidemie slábne jen zvolna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se v minulém týdnu nemocnost akutními respiračními chorobami snížila o 12 procent na 1417 případů na 100 000 lidí, pokles chřipkové epidemie je velmi pozvolný. Nejvyšší nemocnost hlásí Moravskoslezský a Jihomoravský kraj.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Nemocnost však stále zůstává na relativně vysokých hodnotách a svědčí o tom, že chřipková epidemie v ČR odeznívá velmi pomalu,“ konstatoval vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jan Kynčl.

Připomněl v této souvislosti, že epidemie vypukla již v polovině prosince a i nyní, po více než měsíci, se celková čísla v jednotlivých krajích pohybují kolem hranice epidemie, která je kolem 1600 až 1800 případů na 100 000 lidí.

V případě samotné chřipky zaznamenali zatím lékaři 227 závažných případů, přičemž 74 z nich skončilo úmrtím. Ve srovnání s minulým týdnem se nemocnost snížila o čtvrtinu (25,3 procenta), a to především mezi lidmi v produktivní věku.

Výhled je podle odborníků nicméně příznivý, neboť stávající chladné teploty zejména nechřipkovým virům nevyhovují a snižují riziko jejich šíření.

Neskupujte léky, je jich dostatek, vyzval Válek občany

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám