Hlavní obsah

Chřipková epidemie má propuknout do tří neděl

Právo, Václav Pergl

Do tří neděl by v Česku mohla vypuknout epidemie sezónní chřipky. Právu to řekla v pátek ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Hlavní hygienik republiky Michael Vít pak pro Právo doplnil, že v posledním týdnu v ČR akutním onemocněním dýchacích cest a chřipkou již onemocnělo 1093 lidí na sto tisíc obyvatel, což je asi o osm procent víc než v předminulém týdnu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Plíživé začátky jsou už nyní,“ uvedla Jurásková s tím, že „rapidní změna počasí, kdy je vlhko a zima a my se ještě nedostatečně oděvem chráníme proti nachlazení, zvyšuje riziko nachlazení a chřipky. Očekávám, že epidemie nastoupí do tří týdnů.“

Epidemie začíná až u 2000 případů na stejný počet obyvatel. Prasečí chřipkou se zatím nakazilo 309 občanů.

Vít se v následujících měsících obává právě souběhu prasečí a sezónní chřipky. To by pro populaci bylo velmi nebezpečné. Onemocnět by mohly až 3 milióny obyvatel a pro deset tisíc z nich by nemoc mohla být smrtelná. Na běžnou sezónní chřipku přitom každý rok zemře asi 2000 nemocných, většinou starších lidí, kteří již mají nějaká jiná chronická onemocnění.

Ministryně se nechala očkovat

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, hlavní hygienik ČR Michael Vít a další tři ministerští náměstci se včera nechali očkovat proti sezónní chřipce. Chtějí tak podnítit obyvatelstvo ke stejnému rozhodnutí. Vakcínu jim aplikoval předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák přímo ve své ordinaci v Praze.

„I když vakcína nechrání proti prasečí chřipce, je předpoklad, že u očkovaného jedince, pokud dostane prasečí chřipku, bude její průběh i možné následky mnohem menší než u neočkovaného,“ řekla Právu ministryně.

Vít dodal, že v ČR se již proti sezónní chřipce očkuje, připraveno je 700 tisíc dávek. Vakcína včetně vpichu stojí zhruba 320 až 350 korun.

„Proočkovanost obyvatel proti sezónní chřipce je v ČR tradičně nízká – jen asi sedm procent obyvatel, i když v Evropě je to zhruba 20 procent. Máme co dohánět,“ řekl Vít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám