Hlavní obsah

Chřipková epidemie končí

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Chřipková epidemie v České republice končí. Počet onemocnění chřipkou se v tomto týdnu celostátně dostal pod epidemiologickou hranici. Na sto tisíc obyvatel chřipkou onemocnělo 1926 lidí, což je pokles o 19,9 procent. Právu to řekla v pátek Marie Otavová z Národní referenční laboratoře pro chřipku ve Státním zdravotním ústavu.

Foto: Martina Žáčková

Sobotní závod se koná v zámecké oboře v Holešově.

Článek

Nemocnost vyšší než je epidemiologický práh, tedy 2000 nemocných na sto tisíc obyvatel už je jen v kraji Libereckém 3173, Jihočeský 2309, Královehradeckém 2248, Pardubickém 2757, v kraji Vysočina 2203 a Zlínském 26,3, Zlínsko 2063.

Nemocnost stoupla pouze v Plzeňském kraji o 5,4 procent, ale i tady klesl počet nemocných pod epidemiologický práh. V hlavním městě klesla nemocnost o 35 procent; nemocných je 1371 lidí ze 100 000, což je nejméně v celé republice.

Otavová potvrdila, že na území republiky neizolovali hygienici jiný chřipkový vir než běžné kmeny A a B. Ty byly i součástí očkovacích látek.

Podle ní chřipková epidemie ustupuje i v celé Evropě. Plošně je však ještě rozšířena v Německu, Švýcarsku, Itálii, Slovensku a Slovinsku.

Podle dostupných informací, bezprostředně na chřipku nezemřel nikdo. Je však několik podezření, které se nyní šetří.

Každoročně ale na chřipku a s ní spojené nemoci zemře v ČR asi tisíc většinou starších osob, které již nějakou jinou nemoc mají a chřipka jejich zdravotní stav zhorší.

Související témata:

Související články

Chřipková epidemie do dvou týdnů ustoupí

Do dvou týdnů by chřipková epidemie, která je v České republice v těchto dnech na vrcholu, měla začít ustupovat. Novinářům to řekl ve čtvrtek Michael Vít,...

Chřipka ustupuje

Chřipková epidemie v ČR už je na ústupu. V uplynulém týdnu onemocnělo 3058 pacientů na sto tisíc obyvatel, a to je o téměř devět procent méně než v týdnu...

Výběr článků

Načítám