Hlavní obsah

Chovanec jmenoval dva nové náměstky, prý odvrací katastrofu

Novinky, jas
Aktualizováno

Náměstkem pro strategie a evropské fondy, jejichž správa vykazuje na ministerstvu vnitra vážné problémy, byl jmenován Jiří Zmatlík. Podle svých slov se pokusí odvrátit katastrofu, která by pro ČR znamenala značné ztráty. Novou náměstkyní pro veřejnou správu a legislativu se stala bývalá šéfka české pobočky Transparency International Adriana Krnáčová. O změnách v pátek informoval mluvčí resortu Pavel Novák.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Resort má problémy s čerpáním evropských fondů. „Situace je vážná, nikoli však úplně ztracená. Vzhledem k problémům, které se při prvotní kontrole objevily, jsem vyhodnotil situaci tak, že vyžaduje neprodlené nasazení odborníka na oblast kontroly veřejných zakázek,“ uvedl dosavadní náměstek pro tuto oblast Petr Osvald, který se rozhodl rezignovat.

Ministr Milan Chovanec (ČSSD) se rozhodl angažovat Zmatlíka, který se oblasti veřejných zakázek věnoval na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). „Situace, do které přicházím, není zcela standardní. Prakticky okamžitě začínám plnit úlohu krizového manažera a začínám hledat řešení, jak jednotlivé projekty uchránit před katastrofou,“ uvedl Zmatlík.

Chovanec zdůraznil, že nynější vedení resortu problémy nezpůsobilo, ale je nuceno je urgentně vyřešit. Musí proto proběhnout detailní kontrola projektů. „Poté se budeme snažit tyto problémy v co nejkratší době odstranit, a zabránit tak velkým finančním ztrátám pro ČR,“ řekl Chovanec.

Krnáčová do resortu přichází s vizí transformace veřejné správy. „Veřejnou správu je třeba reformovat, nicméně reforma musí být smysluplná a vzájemně koordinovaná,“ uvedla s tím, že jedním z hlavních cílů bude zabránit plýtvání veřejných prostředků.

Reklama

Výběr článků

Načítám