Hlavní obsah

Chemici budou jen likvidovat následky

Novinky, Kamil Houska, Pavel Blažek, Milan Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bezpečnostní rada státu se večer za přítomnosti prezidenta Václava Klause po třech hodinách shodla, že současný mandát české protichemické jednotky působící v Kuvajtu je dostačující a není třeba ho měnit.

Foto: Ivana Kvasnicová

Michael Vorba,jezdec závodního týmu MenX

Článek

Chemici se zapojí pouze do odstraňování následků zbraní hromadného ničení, pokud budou použity. Oznámil to novinářům premiér Vladimír Špidla.

Do bojů jako takových zasahovat nebudou, dodal ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

"Shodli jsme se na názoru, že mandát, který poskytl české jednotce parlament, je dostatečnou základnou pro chování České republiky a není potřeba tento mandát měnit," prohlásil Špidla.

Klaus: mandát překročen nebude

Klaus k tomu doplnil, že Bezpečnostní rada velmi vážně a seriózně hledala společný jazyk. "Myslím, že všichni účastníci jednání jsou si vědomi nejednoznačnosti a komplikovanosti problému a nehrozí, že by česká reprezentace uvolila zjednodušená krajní řešení," uvedl Klaus. Dodal, že si jsou všichni vědomi, že se nedá mandát od parlamentu překročit.

Klaus je přesvědčen, že postoj politické reprezentace odpovídá i veřejnému mínění.

Jednání rady se zúčastnili předsedové obou komor parlamentu a šéfové zahraničních výborů Sněmovny a Senátu.

Klaus hovořil před novináři také o vztazích USA a Evropy. "Všichni si byli vědomi toho, že není možné dopustit, aby došlo k rozdělování Evropy a Ameriky," řekl Klaus.

Špidla neodpověděl na dotaz, jak se Česko postaví k válce, pokud půjde o jednostranný krok USA a Velké Británie bez posvěcení OSN. Podle něj na to teď není čas. "Česká republika se vyjádří v okamžiku, kdy se události odehrají," poznamenal Špidla.

Klaus je přesvědčen, že se podařilo sblížit pozici politické reprezentace a občanů, kteří válku v drtivé většině odmítají. "Tato (politická) jednota není v rozporu s převažujícím názorem české veřejnosti," prohlásil Klaus.

Policie dostala k dispozici 2 500 vojáků 

Policejní prezídium má na základě rozhodnutí vlády ze 17. února letošního roku s platností do 31. prosince letošního roku k dispozici 2 500 vojáků, kteří budou v případě vystupňování irácké krize přiděleny jednotlivým krajům k ochraně veřejného pořádku a ostraze objektů.

Nasazení vojáků pod velením policie nebude mimořádné. Vypomáhali policii například loni při zajišťování pražského summitu NATO, nebo v roce 2000 při pražském zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

V posledních dvou měsících chrudimští výsadkáři a prostějovští komandos cvičí v o okolí strategických objektů, elektráren, energetických vedení a vodních zdrojů. jsou vybaveni odstřelovacími puškami a schopni účinně zasáhnout cíl ve vzdálenosti 2 500 metrů.

"Do přímých akcí byli nasazeni vojáci k ochraně pražského letiště v Ruzyni, kde nyní je 67 vojáků a ochranný systém Sněžka. Objekty velvyslanectví USA v Praze pomáhá střežit se zbraní 21 vojáků. Armáda je připravena okamžitě reagovat na aktuální potřeby policie a střežit strategické objekty. O nasazení armády rozhoduje Ústřední krizový štáb," řekl Právu mluvčí generálního štábu armády Vladimír Lukovský.

Tři stupně opatření

"Policejní prezident Jiří Kolář bezpečnostní opatření rozčlenil do tří stupňů. V prvním je nasazeno sto vojáků, jsou střeženy všechny strategické objekty, mezi které patří taky pražské metro, objekty Federace židovských náboženských obcí, velvyslanectví USA, Velké Británie, Španělska, Izraele a dalších států," řekla Právu mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Uvedla, že při druhém stupni použije policie služeb 600 vojáků. "teprve při třetím stupni má být nasazeno 2 500 vojáků," upřesnila mluvčí. Sdělila, že v současnosti policie udržuje přísný režim na hranicích, kde pečlivě kontroluje doklady, auta i osobní věci cizinců. Zdůraznila, že policie je schopna obsadit okamžitě všechny určené pozice.

Připraveni i hasiči

Pražští hasiči v současnosti věnují zvýšenou pozornost metru, vodárnám, energetickým zdrojům. "V metru probíhají neustálé a soustavné hasičské kontroly. Mohu ubezpečit Pražany a návštěvníky Prahy, že jsme připravení čelit teroristickému útoku, i akci vyšinutého jedince či skupiny takových jedinců," řekl šéf pražských hasičů Dalibor Gosman. Zdůraznil, že v krátkém čase je schopen nasadit do akce pět stovek pražských profesionálních hasičů, středočeské hasiče a stovky dobrovolných hasičů. "Kontroly v metru i přípravy provádíme neokázale, abychom nezadávali důvod k panice," dodal Gosman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám