Hlavní obsah

Charitativní běh ve Stromovce podpořil výzkum poranění míchy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstřel ze startovní pistole zahájil v neděli ve 13 hodin v pražské Stromovce 11. ročník závodu pro běžce a vozíčkáře Wings for Life World Run. Výtěžek ze startovného putuje na výzkumné projekty v oblasti poranění míchy.

Maraton pro vozíčkářeVideo: Novinky

 
Článek

Akce je globální, koná se najednou ve 35 městech, všichni startují ve stejný čas. Přesně v 11:00 UTC, koordinovaného světového času. To znamená, že účastníci v Anglii vybíhají ve 12 hodin, v Německu ve třináct, na Floridě v sedm a tak dále. Neexistuje žádná cílová čára.

„Vyběhneme ve 13 hodin a půl hodiny potom startuje virtuální Catch Car, který postupně zrychluje. Lidi mu utíkají, jak je dožene, končí. V aplikaci vidíte, jak se k vám blíží, mluví to na vás, povzbuzuje a vyhrožuje, že už vás má,“ vysvětlil za pořadatele Jakub Vobořil krátce před startem. Nejlepší loňský účastník podle něj zvládl 42 km, než ho Catcher Car dostihl.

Charitativní akce se letos konala po jedenácté. „Začínali jsme s dvaceti nadšenci, dnes je nás tu osm stovek,“ těší Vobořila. Startovné činí 15 eur, za každý uběhnutý kilometr se počítá deset centů. Sto procent všech registračních poplatků jde na výzkum poranění míchy. „Pořád neexistuje metoda, jak poškození míchy napravit nebo léčit, pořád je to v procesu,“ konstatovala ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková. Podle ní v Česku ročně v průměru přibude 170 lidí, kteří už nikdy nebudou chodit, ať kvůli úrazu, nebo onemocnění.

Foto: Lucie Fialová, Právo

I letos se na startovní čáru postavili lidé na vozíku.

Vozíčkáři na startovní čáře letos pochopitelně nechyběli, byť prvních ročníků se podle Vobořila neúčastnili. „My to hrotit nebudeme, užijeme si hezké odpoledne,“ odpověděla Novinkám s úsměvem Jančíková na otázku, předcházel-li akci trénink.

„Jsme zaměstnanci České asociace paraplegiků, pracujeme v  Hvězdném bazaru v Urxově ulici, a bylo to takové kolektivní rozhodnutí,“ řekla k účasti její kolegyně Ivana, která si vytyčila, že zdolá pět kilometrů. „Ale já to asi ujdu rychlou chůzí nebo chvílemi popoběhnu,“ hlásila milovnice výletů. „Já se nechám vézt, nemám stanovený cíl, uvidím, jak to pojede,“ doplnila její parťačka Zuzana.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Závod se letos konal po jedenácté.

„Poskládali jsme tým, 42 nás bylo, ale nakonec neběžíme všichni, jen asi třicet,“ hlásily Elisabeth a Valeria, běžkyně ze studentského spolku, který spolupracuje s pořadatelem Wings for Life World Run. „Neběhám, ale kvůli tomu jsem začala,“ řekla Valeria, která chtěla v ideálním případě uběhnout osm kilometrů.

Na startu nechyběla ani úspěšná snowboardistka Eva Adamczyková. „Já měla měsíc dovolenou, falešná forma tam určitě je,“ smála se. Její traťový rekord činí 11 km. „To jsem běžela po operaci ramene,“ dodala.

Wings for Life World Run je závod v běhu, který se od roku 2014 koná o  prvním květnovém víkendu. Jeho smyslem je získání prostředků na výzkum poranění míchy. Běh pořádá nadace Wings for Life, jejímiž zakladateli jsou rakouský podnikatel, zakladatel firmy Red Bull Dietrich Mateschitz a  někdejší rakouský závodník v motokrosu Heinz Kinigadner, jehož syn po nehodě ochrnul.

Související témata:

Výběr článků

Načítám