Hlavní obsah

Chanov se má proměnit v kontejnerové městečko

Právo, ČTK, koc

Vedení Mostu zvažuje přeměnu problémového sídliště Chanov, kde žijí převážně Romové, v kontejnerové městečko. První kontejnery by zde mohly být postaveny již v příštím roce. Nastěhovat by se do nich měli místní, kteří žijí ve zdevastovaných panelácích. Most je postupně nechává zbourat, protože už nehodlá investovat do jejich oprav.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mostecké sídliště Chanov. Ilustrační foto

Článek

Radnice s pomocí státní dotace nechala zbourat již dva paneláky, na další blok požádá o peníze z ministerstva pro místní rozvoj nyní. Zároveň by vedení magistrátu uvítalo, kdyby lidé ve čtvrti zůstali.

„Pokud chceme zbourat barák, musíme je vystěhovat. Chceme jim dát alternativu v podobě jednoduchého kontejnerového bydlení v úpravě antivandal s cílem, že by Chanov měl výhledově být kontejnerové městečko,“ uvedl náměstek primátora Marek Hrvol (Severočeši).

Most chce nyní zbourat v Chanově blok 3, kde je obýváno 18 bytů. Další na řadě by měly být bloky 6 a 10. Technický stav domů je podle něj katastrofální.

„Chceme nejprve vystavět kontejnery a pak teprve bourat. Počet kontejnerových bytů by se v první fázi mohl pohybovat kolem dvaceti. Pokud se lidé do nich nebudou chtít nastěhovat, vypořádáme nájemní smlouvu,“ řekl Hrvol.

Kontejnery lze vybudovat ve velmi krátké době. Náklady na dodávku jednoho kontejneru se liší podle velikosti od 200 do 700 korun. Investice bude zahrnuta do návrhu rozpočtu na příští rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám