Hlavní obsah

ČEZ slíbil víc

Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČEZ od 1. října zlevní elektřinu pro domácnosti v pěti krajích, v nichž letos na jaře ovládl distributory. Zlevnění je rozhodně příjemné, pohybuje se od dvou do tří procent. V některých regionech ČEZ dokonce splnil víc, než slíbil. Bohužel v jiných zase udělal méně, než se zavázal.

Foto: Petr Hejna
Článek

Například v západních Čechách, kde od letošního ledna ponechal regulátor ceny beze změny, slíbil ČEZ snížení o pět procent. Celkově ale bude činit zlevnění v průměru 2,8 procenta. Obdobně je tomu u odběratelů Středočeské energetické.

Ve zbývajících distributorech ovládaných ČEZ - Severočeské, Východočeské a Severomoravské energetice - se zlevnění uskutečnění tak, že domácnostem s dvoutarifovými sazbami se v zimním období prodlouží doba, po kterou platí za elektřinu v nízkém tarifu, pokud je doba nízkého tarifu určována operativně podle potřeb distributora. To se také týká jen rodin, které elektřinou topí nebo ohřívají vodu. I tak to pro Severočechy a Moraváky, kterým letos v lednu elektřina nejvíce zlevnila, bude další příjemná třešnička na dortu. Východočeši, kterým se v lednu cena elektřiny příliš nesnížila, však už budou spokojeni méně. Pokud totiž používají elektřinu jen ke svícení a provozu běžných domácích spotřebičů, cena se jim nezlepší ani o chlup.

ČEZ tedy sice nemluvil do prázdna, když sliboval, že zajistí po převzetí distributorů levnější elektřinu, ale na druhé straně podle mého slovo zcela nesplnil. Z úpravy mám dojem, že měl hlavně na mysli svoje obchodní zájmy. Domácnosti, kterým ČEZ elektřinu nezlevní vůbec nebo jenom málo, z toho budou asi rozčarovány.

PRÁVO 3. září

Reklama

Výběr článků

Načítám