Hlavní obsah

ČEZ přes Kocourka ovlivňuje legislativu, tvrdí Bursík

Novinky, jim

Expředseda zelených Martin Bursík (SZ) se po dlouhé době ozval. Dohnaly ho k tomu informace o náhlém zbohatnutí matky ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS). Na 16 miliónů korun si přišla v době, kdy syn předsedal dozorčí radě ČEZ. Bursík píše premiérovi, že Kocourkův zákon o podporovaných zdrojích energie je vypracován ve spolupráci s ČEZ. A předložil i důkazy o propojení ministerstva s energetickým gigantem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Martin Bursík (SZ)

Článek

Bursík premiéra Petra Nečase (ODS) v otevřeném dopise upozornil, že Kocourek má vážný problém, když není schopen vysvětlit, jak se jeho 60letá matka Jindřiška dostala k dluhopisům, které díky Key Investments zhodnotila na 16,4 miliónů korun. „Jednou z uvažovaných variant je souvislost původu dluhopisů s funkcí Martina Kocourka jako předsedy dozorčí rady ČEZu v inkriminované době,“ podotýká Bursík.

Bývalý ministr životního prostředí dále napsal, že kauzu by měl Nečas v zájmu zachování pověsti vlády vyřešit velmi rychle. Ve středu se totiž má Sněmovna zajímat v závěrečném čtení zákonem o podporovaných zdrojích energie, který pochází z dílny právě Kocourkova resortu (MPO). Podle Bursíka je však zákon napsán na míru ČEZ za účelem potlačení konkurence.

„Je veřejným tajemstvím, že hlavním autorem tohoto návrhu zákona není legislativa MPO, ale ing. Jan Kanta, ředitel pro legislativu a trhy a.s. ČEZ. Pan Kanta se opakovaně na konferencích a seminářích nechal slyšet, že je autorem či spoluautorem zákona,“ tvrdí v dopise Bursík.

Vyjádření Martina Koucourka se nepodařilo získat, nezvedal telefon ani nereagoval na SMS.

Likvidace konkurence

Podle Bursíka bude mít zákon za důsledek likvidaci konkurenčních firem společnosti ČEZ, jelikož má znemožnit decentralizovaným výrobcům elektřiny z obnovitelných zdrojů získat úvěr u banky pro financování budoucí investice. Na investice tak ve výsledku budou mít jen ČEZ a několik velkých elektrárenských společností.

Změnit návrh se snažily asociace obnovitelných zdrojů v připomínkovém řízení, avšak jejich snahy byly podle Bursíka ignorovány Kocourkem a jeho podřízenými. „Protože velmi pravděpodobně byli klientelisticky propojeni s ČEZem,“ doplnil exministr.

Jako důkaz má posloužit i e-mail od šéfa resortního odboru elektroenergetiky Romana Portužáka se seznamem adresátů, kterým e-mail spadl do schránky. Portužák v e-mailu dával ministrovi a vybraným poslancům instrukce, jak mají ve Sněmovně hlasovat proti pozměňovacím návrhům v rámci zákona o podporovaných zdrojích energie. E-mail zaslal Portužák i místopředsedovi ERÚ Blahoslavu Němečkovi a Petru Plecitému, jenž figuruje ve společnosti Pan Solutions, která je podle Bursíka lobbistickou organizací dlouhodobě pracující pro ČEZ.

„Proč posílá ředitel odboru ministerstva instrukce poslancům, jak mají hlasovat proti pozměňovacím návrhům výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny? A proč zasílá tyto instrukce zástupci lobbistické organizace pracující pro ČEZ?“ ptá se Bursík.

Podle něj by měl Nečas spolu s předsedy koaličních poslaneckých klubů stáhnout zákon ze třetího čtení a změnit jej tak, aby zamezil jeho negativním dopadům na trh.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám