Hlavní obsah

Cestovatelská mapa se opět změní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo od pondělí na základě dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) cestovatelskou mapu. Kvůli šíření varianty omikron platí přísnější pravidla pro vstup cizinců a dochází i k přesunům zemí v rámci jednotlivých kategorií.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Testování na covid

Článek

Do zelené kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy patří Rumunsko a Vatikán. Z mimoevropských zemí jsou to Argentina, Austrálie, Bahrajn, Chile, Indonésie, Kolumbie, Korea, Kanada, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Peru, Spojené arabské emiráty, Rwanda, Uruguayská východní republika nebo Tchaj-wan.

V oranžové kategorii zemí se středním rizikem se momentálně žádný stát nenachází. V červené kategorii zemí s vysokým rizikem jsou Bulharsko, Finsko, Lotyšsko, Maďarsko, Rakousko a Azorské ostrovy.

Zbývající země spadají do tmavě červené kategorie s velmi vysokým rizikem nákazy.

Čeští občané, kteří mají očkování, případně v posledních 180 dnech prodělali covid, musí při návratu do ČR vyplnit příjezdový formulář. Neočkovaní musí při návratu ze zemí červené a tmavě červené kategorie kromě toho podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost po návratu do země absolvovat PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 7. den po vstupu na území ČR.

Cizinci bez povolení k pobytu musí před vstupem do ČR disponovat negativním PCR testem.

Výjimku mají pouze cizinci očkovaní posilující dávkou, pokud jsou očkovaní v zemi, jejíž certifikát Česká republika uznává. Specifická pravidla platí pro děti a mladistvé do 12, respektive 18 let.

„Osoby neočkované nebo osoby, které neprodělaly onemocnění covid-19 musí následně podstoupit RT-PCR testu v rozmezí 5. až 7. dne od vstupu na území České republiky a nosit do doby výsledku tohoto testu vždy při opuštění bydliště nebo ubytování respirátor,” uvedlo ministerstvo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám