Hlavní obsah

Cestovatelé vzpomínají na Zikmunda: Zůstane legendou

Se zármutkem v duši vzpomíná na svého přítele Miroslava Zikmunda cestovatel Miroslav Náplava. Spolu s dalším kamarádem cestovatelem a dokumentaristou Petrem Horkým strávili v blízkosti Miroslava Zikmunda pracovně i nepracovně poslední čtvrtstoletí. Jak Náplavu, tak Horkého zpráva potkala na dalších výpravách.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Pietní místo za zesnulého cestovatele Miroslava Zikmunda v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně

Článek

„Mirek Zikmund kdysi napsal, že jeho cestovatelské dvojče Jiří Hanzelka k němu byl při své smrti tak ohleduplný, že se svým skonem počkal až na den po narozeninách Mirka Zikmunda. Něco podobného teď prožívá Petr Horký. Chtěl bych proto panu Zikmundovi poděkovat za jeho gentlemanskou ohleduplnost. Že počkal, až Petr ráno odletí směr Antarktida,“ řekl Právu Miroslav Náplava.

Foto: archiv Miroslav Náplava

Legendární cestovatel Miroslav Zikmund (uprostřed) odpočívá ve své pracovně se svými přáteli a rovněž cestovateli Petrem Horkým (vpravo) a Miroslavem Náplavou.

Sám se s Miroslavem Zikmundem naposledy viděl před týdnem, když za ním nakrátko přijel z Berlína. „Přerušil jsem expediční plavbu a na chvíli se pracovně vrátil do Česka. A při té příležitosti jsem měl možnost ještě se s ním vidět,“ pokračoval Náplava.

Zemřel Miroslav Zikmund

Domácí

Cestovatelé včas dokončili všechnu práci, kterou si společně s Miroslavem Zikmundem předsevzali. Smutek z odchodu blízkého přítele ale přetrvá dlouho. „Ale taky vděk a radost ze společně stráveného života. Budu s láskou vzpomínat na vše, co jsme společně i s Petrem Horkým a Vladimírem Krocem za těch 25 let prožili,“ dodal Náplava.

Poslední záznam Zikmundově vile

Na cestovatele Miroslava Zikmunda, který ve středu zemřel ve věku 102 let, vzpomínají i zlínští muzejníci a divadelníci či předseda Nadačního fondu Zikmundova vila Čestmír Vančura. Ten se stal novým majitelem zlínské vily, ve které Zikmund žil téměř 70 let. Zikmund mu vilu ke koupi nabídl, Vančura nabídku přijal a s fondem se o objekt stará. V domě jsou také tisíce knih a stovky předmětů z cest. Dům by měl po rekonstrukci zůstat co nejvíce v podobě, v jaké jej cestovatel obýval. Veřejnosti by mělo sloužit zejména zamýšlené návštěvnické centrum v nevyužívaném suterénu.

Foto: archiv Miroslava Náplavy

Miroslav Zikmund a Miroslav Náplava v pracovně legendárního cestovatele

„Srpnový záznam Miroslava Zikmunda v návštěvní knize zůstane bohužel tím posledním. S lítostí potvrzujeme smutnou zprávu, že se 1. prosince 2021 Miroslav Zikmund vydal na svou poslední cestu za parťákem Jiřím Hanzelkou. Pietní místo bude zřízeno ve vestibulu Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, kam dvojice H+Z věnovala své sbírky. Pro sousedy z nejbližšího okolí vily zajistíme místo pro zapálení svíčky u spodní branky do zahrady,“ sdělil dnes ČTK Vančura.

Byl inspirací pro všechny

Na Zikmunda vzpomnělo také zlínské divadlo. „Naše inspirace, náš přítel a mnohaletý předplatitel. Bylo nám obrovskou ctí,“ napsali zástupci divadla. Divadlo uvedlo v roce 2013 původní hru o osudech cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda nazvanou Palubní deník Hanzelky a Zikmunda. Zikmund se tehdy do přípravy inscenace také aktivně zapojil.

Vzpomínají i v Plzni

Černý prapor na radnici a kondolenční místo v mázhauzu. Rovněž Plzeň si připomíná slavného rodáka cestovatele Miroslava Zikmunda.

Česká expedice vyrazila ve stopách Hanzelky a Zikmunda. Záhy přišla nečekaná komplikace

Cestování

„Byl odvážný nejen na svých cestách, ale i v životě,“ připomněl primátor Martin Baxa (ODS). „Cestovatelské duo Zikmund a Hanzelka přineslo generacím Plzeňanů i Čechoslováků neuvěřitelné zážitky. Jejich cesty umožnily občanům pohled do světa, do kterého se sami podívat nemohli. Miroslav Zikmund byl také člověkem, který se stal obětí komunistického režimu. Jeho statečné postoje v roce 1968 vedly k tomu, že mu komunisté na dvacet let zakázali přinášet lidem radost a poznání,“ připomněl primátor, který se legendárním cestovatelem naposledy setkal v srpnu 2019 v jeho bydlišti ve Zlíně.

„Měl neuvěřitelnou paměť, brilantní myšlení, obdivuhodnou preciznost a také byl velmi vlídný, příjemný a vtipný. Pozdravoval všechny Plzeňany,“ poznamenal Baxa.

„Jsem rodilý Plzeňan, ale volbou Moravan,“ prohlásil Zikmund při své návštěvě západočeské metropole v roce 2014. „Šedesát let žiji ve Zlíně, ale do Plzně jezdím rád,“ konstatoval.

V rodném městě jej připomíná pamětní deska na domě v Úslavské ulici i expozice v zoologické zahradě – ta mimo jiné nabízí soubor snímků z asijského putování obou cestovatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám