Hlavní obsah

Cestování vlakem s více dopravci na jednu jízdenku schválili poslanci

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestující budou moci od prosince 2020 jet vlakem po Česku na jednu jízdenku s různými dopravci. Poslanci to v pátek schválili ve třetím čtení v rámci novely zákona o dráhách. Změny ještě posoudí Senát a následně musí zákon podepsat prezident.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cestování s jednotnou jízdenkou by měl umožnit jednotný tarif na železnici. Přestože tarif bude primárně kilometrický, bude nabízet i síťové či traťové jízdenky.

V současnosti si musí cestující kupovat v případě přestupů mezi vlaky více dopravců více jízdenek, což s jednotným tarifem nebude nutné.

Ministerstvo dopravy uvádí, že se spuštěním systému se počítá v prosinci příštího roku. Zavedení a pětiletý provoz systému jednotných jízdenek má stát 254 milionů korun a využívat ho budou muset všichni dopravci, kteří jezdí na základě objednávek státu a krajů. Dobrovolně se k němu budou moci připojit dopravci i na tratích, na kterých jezdí na vlastní komerční riziko. Teď to je například na trati mezi Prahou a Ostravou.

V rámci návrhu zákona bude moci Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) i kácet stromy, které zasahují do trati.

„Dáváme jim do ruky tu možnost. Neznamená to, že SŽDC bude poblíž tratí kácet ve velkém,“ hájil poslanec ANO Martin Kolovratník jeden z pozměňovacích návrhů, který kritizovali například Piráti.

V rámci návrhu je i možnost nařídit spojování vlaků různých dopravců. Další změnou je přejmenování Správy železniční dopravní cesty na Správu železnic.

Návrh podpořilo 141 poslanců napříč politickým spektrem. Příslušnou novelu drážního zákona a dalších souvisejících zákonů musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám