Hlavní obsah

Čeští zbrojaři mohou ihned zajistit tanky, děla nebo raketomety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České zbrojařské podniky jsou připravené poslat na Ukrajinu velké množství těžké techniky, kterou opravovaly pro jiné zákazníky. „K dispozici jsou desítky kusů těžké techniky, jako jsou tanky, bojová vozidla pěchoty, raketomety nebo houfnice. Máme i prostředky pro zastavení těžké ruské techniky, jako jsou ruční protitankové granáty,“ řekl Právu prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

Foto: Novinky

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek

Článek

Dodal, že ve všech případech se jedná o bývalou sovětskou techniku, kterou dokážou ukrajinští vojáci ihned ovládat i bez zácviku.

Podle Hynka je dobře, že se česká vláda rozhoupala k tomu, aby kromě ručních zbraní poslala na Ukrajinu i těžkou techniku, ale ve svém úsilí by neměla přestávat a měla by poslat na východ další zbraně, dokud je Ukrajinci potřebují a je možné je tam dopravit.

Nákup techniky by se podle Hynka měl financovat částečně z veřejné sbírky, kterou vyhlásilo ukrajinské velvyslanectví a na které už přibývají peníze.

Černochová: Květinami ve vlasech banditu Putina nezastavíme. Jen zbraněmi a represemi

Domácí

„Posílají tam jednotlivci, ale už tam poslala peníze i jedna naše softwarová firma a ozývají se mi i firmy ze zahraničí. Bude muset ale přispět i česká vláda,“ dodal Hynek.

České zbrojařské firmy podle něj slíbily, že si nebudou účtovat žádný zisk a prodají techniku pouze za náklady.

Reklama

Výběr článků

Načítám