Hlavní obsah

Čeští turisté nebudou potřebovat kuny. Lídři EU schválili Chorvatsku euro

Brusel

Prezidenti a premiéři EU ve čtvrtek schválili zavedení eura v Chorvatsku. Změna by měla začít platit v lednu 2023. Na konci dvoudenního summitu EU v Bruselu to potvrdil premiér Petr Fiala (ODS), který ČR na místě zastupoval. Sami Chorvati už si přijetí eura schválili.

Foto: Petr Kupec, ČTK

Český premiér Petr Fiala hovoří s novináři před začátkem summitu EU v Bruselu.

Článek

„Klíčové rozhodnutí už padlo. Dnes jsme Chorvatsku všichni gratulovali,” komentoval premiér. Je tak pravděpodobné, že na příští turistickou sezónu budou v Chorvatsku potřeba eura místo kun.

Začátkem června zavedení eura v Chorvatsku schválila Evropská komise. Možnost využívat euro by měla definitivně potvrdit první ministerská rada za českého předsednictví v červenci.

Fiala: Česko uspořádá summit EU, bude řešit spolupráci s nečlenskými zeměmi

Evropa

Fiala ve čtvrtek ráno řekl novinářům, že přijetí v Česku aktuálně není na stole. „Nemáme v ČR dosaženo všech podmínek, ani to nemáme jako cíl pro funkční období naší vlády,“ uvedl.

Zdůraznil však, že ČR souběžně připravuje kroky, které by exportérům měly pomoci. „Chystáme možnost, aby vedli svoje účetnictví v eurech. To si myslím, že je dostatečné,“ upřesnil Fiala.

Platfroma EU pro nákup energií

Současně se zástupci Evropské rady zabývali možnými opatřeními proti vysokým cenám energií a omezení dodávek plynu z Ruska.

„Dohodli jsme se na tom, že členské státy budou více kontolovat postup, pokud jde o nákupy energií a získávání alternativních zdrojů,” komentoval Fiala.

Kandidátský status EU pro Ukrajinu a Moldavsko posvětila Evropská rada

Domácí

V těchto dnech podle premiéra vzniká dobrovolná platforma na společné nákupy energií. Česká se jí hodlá účastnit. “Práce na těch společných nákupech teprve začíná. ČR se určitě do těch příprav musí zapojit.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám