Hlavní obsah

Český senior odsouzený v Hongkongu za pašování drog milost nedostal

České ministerstvo spravedlnosti zamítlo milost pro penzistu Vladimíra Švece, odsouzeného před pěti lety v Hongkongu na 27 let za pašování drog. Loni na podzim vydaly hongkongské úřady seniora do ČR. Podle ministerstva spravedlnosti žádost o milost nesplňovala podmínky pro její udělení, uvedl ve čtvrtek Český rozhlas-Radiožurnál.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky
Článek

Švec byl zadržen na hongkongském letišti se zhruba třemi kilogramy kokainu, vinu ale vždy popíral. Tvrdil, že o drogách v kufru nevěděl.

V Hongkongu byl Švec odsouzen v lednu 2018, kdy mu bylo téměř 70 let. Předtím strávil více než rok ve vazbě. Do Česka byl vydán koncem loňského října.

O vydání Švece do výkonu trestu v České republice se zasazoval spolek Šalamoun, který následně požádal tehdejšího prezidenta Miloše Zemana o milost pro odsouzeného. Ministerstvo spravedlnosti, které žádost vyřizovalo, ji letos v polovině února zamítlo.

Podle mluvčího resortu Vladimíra Řepky nebyly podmínky pro udělení milosti splněny.

Žadatelé by mohli o milost požádat i současnou hlavu státu Petra Pavla. Spolek Šalamoun to ale neplánuje, místo toho zvažuje žádost o přezkoumání zdravotního stavu odsouzeného a případné přerušení trestu, uvedl Radiožurnál.

Stejný trest jako Švec dostal v roce 2017 v Hongkongu za pašování drog jiný český senior, Luděk Havránek. V roce 2016 ho zadržela policie na letišti s šesti kilogramy kokainu v kufru.

Havránek přicestoval podobně jako Švec z Jižní Ameriky. V roce 2020 Havránek v hongkongském vězení zemřel ve věku 68 let. Podle syna zemřelého trpěl Havránek rakovinou, uvedl tehdy Radiožurnál.

Muž, který byl v Hongkongu odsouzen za pašování, je v Česku. Ve vězení má být do 93 let

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám