Hlavní obsah

Česko zasáhne velmi silný vítr, varovali meteorologové

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Českou republiku zasáhne v příštích dnech velmi silný vítr. Meteorologové proto varovali před sněhovými jazyky a závějemi. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí od čtvrtečních 17 hodin do sobotního poledne.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za silný vítr bude moci okluzní fronta, která přejde přes ČR v noci ze čtvrtka na pátek a za ní k nám pronikne studený arktický vzduch.

„Pásmo srážek spojené s okluzní frontou zasáhne naše území ve čtvrtek večer. Současně bude na našem území zesilovat západní vítr,“ uvedl ČHMÚ. Vítr bude nejsilnější v pátek a zpočátku i v sobotu, kdy se bude jeho průměrná rychlost pohybovat od 36 do 54 kilometrů za hodinu, v nárazech od 72 do 90 kilometrů za hodinu. Na hřebenech hor to přitom může být až 125 kilometrů za hodinu.

Sněhové jazyky a závěje

„Od vyšších poloh se začnou tvořit sněhové jazyky a na horách závěje. Předpokládáme, že za období čtvrtek až sobota napadne v nižších polohách většinou do pěti centimetrů nového sněhu, na horách 10 až 30 cm, na severu místy až kolem 40 cm nového sněhu,“ uvedl ústav.

Výstraha před velmi silným větrem a závějemi platí v severní polovině republiky, v jižní varují meteorologové jen před silným větrem.

Související téma

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Doporučují lidem, aby před příchodem větru zajistili okna a dveře a upevnili volně uložené předměty. Lidé by se také neměli zdržovat v okolí starších budov, u kterých hrozí utržení střešní krytiny, či v blízkosti větších stromů.

Reklama

Výběr článků

Načítám