Hlavní obsah

Česko straší útoky hackerů, chystá proti nim zvláštní úřad

Právo, Oldřich Danda

Státní úřad na ochranu před kybernetickými útoky začal vznikat v Brně. Podle prvních informací by měl mít na starost pouze kontrolu a ochranu počítačových sítí ministerstev a dalších státních úřadů. Ze hry tak zatím budou například polostátní firmy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kybernetické útoky straší vlády po celém světě. Před několika lety hackeři např. paralyzovali estonské vládní servery. Nedávno na několik týdnů vyřadili v Nizozemí používání elektronického podpisu.

Agendu kybernetické bezpečnosti před měsícem převzal šéf Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil od ministerstva vnitra, které úřad proti hackerům bezúspěšně budovalo už několik let. Vláda na konci října Navrátila zaúkolovala, aby začal chystat zákon, který určí novému úřadu kompetence. To bude podle Navrátila hodně složité, protože zákon se dotkne i práv lidí a firem. „Pokud by došlo k masívnímu útoku, jako tomu bylo svého času na Estonsko, kde byly ohroženy základní funkce státu, měl by být vyhlášen nouzový stav kybernetické bezpečnosti,“ uvedl Navrátil.

Budou vypínat sítě?

Nejsložitější bude otázka, zda by měl mít stát možnost se aktivně proti hackerům bránit, např. vypínáním telekomunikačních sítí. „Prioritně budeme volit cestu domluvy s operátory než vypínání sítě,“ podotkl Navrátil. Operátoři totiž s uživateli uzavřou obchodní smlouvy, na jejichž základě mohou ochránit napadenou síť odstřižením útočníků.

Podle místopředsedy branně-bezpečnostního výboru Sněmovny Viktora Paggia (VV) by v hledáčku počítačových odborníků státní ochrany měly být i sítě polostátních firem, jako je ČEZ či Čepro. S tím se počítá až později. Podle něj je ale otázkou několika let, kdy bude např. i pro soukromé banky či jiné firmy výhodné být pod drobnohledem státního úřadu pro kybernetickou bezpečnost.

Na jednání branného výboru Sněmovny minulý týden Paggio varoval před tím, aby si nově vznikající úřad snažil osvojit více pravomocí např. nad internetem, protože by to mohlo zhatit vytvoření úřadu hned v začátku.

Podle poslance by se ihned objevila kritika, že stát se snaží zasahovat do svobodné zóny, jako třeba v Číně. „Nesmíme dopustit, aby si z toho Pirátská strana udělala politické téma,“ uvedl Paggio. Cílem pirátů je maximálně rozšířit informovanost lidí a docílit, aby stát ztratil „záminky k omezování svobodu na internetu“.

Brno je špička IT

Zákon by měl podle plánu být schválen v roce 2013 a úřad by měl na plné obrátky fungovat o dva roky později. Vláda na platy odborníků, kterých by mělo na ochraně kybernetického prostoru až 35, a na zbudování brněnského centra vyčlenila okolo 60 miliónů ročně.

Centrum vyroste v ulici Mučednická v Brně-Žabovřeskách v bývalé budově ministerstva obrany. „Je to vhodný objekt, protože jde nejen fyzicky zabezpečit, ale je připraven na uchovávání utajovaných informací,“ řekl Navrátil.

Podle něj je dobře, že úřad vznikne v moravské metropoli, protože tam bude snadnější najít kompetentní experty. „Brno se stává centrem IT, protože je tu Masarykova univerzita VÚT a univerzita obrany, také zde sídlí řada firem, které jsou špičkou v antivirových programech,“ podotkl.

V současné době nad českým internetem bdí sdružení CZ.NIC, které spravuje národní doménu a které do vybudování vládního střediska plní jeho funkce.

Podle dřívějšího vyjádření provozního ředitele CZ.NIC Martina Peterky bude vládní středisko pro ochranu vládní sítě efektivnější, protože úředníci, kteří mají v institucích na starosti počítačové sítě, budou muset příkaz vládního centrálního pracoviště splnit.

„Takovou možnost my nemáme, my můžeme pouze říci, zkuste si to vyřešit, my vám poradíme,“ uvedl Peterka.

Reklama

Výběr článků

Načítám