Hlavní obsah

Česko sežehne extrémní vedro, pak se rychle ochladí

Aktualizováno

Meteorologové z ČHMÚ v úterý vydali rozšiřující výstrahu, podle níž do konce tohoto týdne hrozí vlna extrémních veder. Ta by měla kulminovat v pátek, kdy by se rtuť teploměru měla vyšplhat až k 36 stupňům Celsia. O víkendu by měl následovat strmý pokles teploty a nástup přívalových dešťů.

V pátek budou extrémní teplotyVideo: Novinky

 
Článek

Během úterý a v průběhu týdne by měly denní teploty nadále stoupat, v souvislosti s příchodem teplého vzduchu z jihu.

Do pátku by podle ČHMÚ měly nejvyšší denní teploty dosahovat 30 stupňů Celsia a zejména v pátek by se mohly vyhoupnout až ke stupni 36.

Kvůli riziku přehřátí a dehydratace organismu meteorologové radí:
- Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.
- Nenechávat děti, ale ani zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
- Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, přednostně neperlivých.
- Děti do 20 kg by měly vypít 1,5 až 2 l nápojů denně, starší děti a dospělí kolem 3 l denně. Není vhodné pít ledově vychlazené nápoje.
- Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy).
- Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, nemocným a starším občanům.
Zdroj: ČHMÚ

K předpovědi meteorologové přidali varování před ojedinělými bouřkami s přívalovými srážkami a dalšími průvodními jevy, jako jsou kroupy a nárazový vítr. Vyšší pravděpodobnost výskytu silných bouřek meteorologové předpokládají v Čechách.

Během pátku a nadcházejícího víkendu by měla české území od západu zasáhnout studená fronta. Měla by s sebou přinést přeháňky a bouřky po celém území ČR, místy i silné.

Teploty v sobotu by neměly přesáhnout 30 stupňů Celsia, a to především na východě území. Na západě se předpokládá nejvýše 24-28 stupňů. V dalších dnech by měla rtuť teploměru sestoupit na 25 až 20 stupňů.

V případě výskytu přívalových dešťů meteorologové doporučují:
- Přívalový déšť může ojediněle vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů apod.
- Pro omezení škod nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.).
Zdroj: ČHMÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám