Hlavní obsah

Česko se v řádu měsíců zbaví závislosti na ruské ropě, řekl Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika se podle premiéra Petra Fialy (ODS) v řádu měsíců zbaví závislosti na ruské ropě, stejně jako se zbavila závislosti na ruském plynu. Podobný vývoj se čeká i u ruského jaderného paliva, řekl to v úterý na konferenci SH!FTS. Energetická bezpečnost a suverenita jsou podle něj zásadní pro národní bezpečnost.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Česká republika se musí stát mnohem silnějším státem, pokud jde o energetiku, včetně kontroly nad klíčovými surovinami,“ řekl Fiala.

Vláda podle něj v posledním roce podnikla kroky k odstřižení od závislosti na Rusku a bude v nich pokračovat. Zároveň pracuje na posílení role státu v energetice, která se podle Fialy ukazuje strategicky zásadním odvětvím.

„Český stát převzal odpovědnost za podstatnou část toho, co bylo donedávna v rukou soukromých investorů nebo jiných států. Tyto kroky v energetické bezpečnosti byly naprosto nutné, jsou potřebné a souvisejí s hrozbami a výzvami, kterým čelíme,“ řekl premiér.

ČEPS pošle do firmy NET4GAS 2,9 miliardy

Ekonomika

Připomněl, že Česko si zajistilo podíl v terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG), koupilo provozovatele plynovodu Net4Gas a připravuje zvýšení kapacity transalpského ropovodu TAL.

Země také připravuje stavbu nových jaderných reaktorů, a to jak klasických, tak malých modulárních. „Všemi těmito kroky budujeme skutečnou energetickou suverenitu. To je v dnešní době něco naprosto zásadního,“ řekl.

Pro zajištění národní bezpečnosti je podle Fialy třeba také posilovat hospodářství. Jako zásadní označil rozvoj dopravní infrastruktury, stejně významná je ale podle něj i podpora vzdělávání a vědy a výzkumu a jejich propojení s průmyslem.

Nassim Nicholas Taleb, autor známý předpovědí finanční krize z roku 2008, na konferenci řekl, že vzájemná ekonomická propojenost světa je tou nejlepší věcí pro zajištění světového míru. Míní, že válečných konfliktů není ve světě nyní více než v minulosti.

„Jde jen o pocit. Kvůli většímu vzájemnému propojení si jich jen více všímáme. Máme také větší averzi k riziku. V roce 2020 jsme covid vnímali mnohem intenzivněji, než bychom ho vnímali v roce 1920,“ dodal.

Jednou z dobrých zpráv ze světa je nyní podle něj to, že světový obchod je čím dál robustnější. Připomněl v této souvislosti, že přizpůsobení se embargu na dovoz z Ruska po jeho invazi na Ukrajinu trvalo méně než rok.

„Dnešní hospodářství je mnohem reaktivnější, než bylo dříve,“ podotkl.

Jednou z křehkostí nynější ekonomické situace jsou podle něj vysoké úrokové sazby. „Západní svět byl prakticky 15 let bez úrokových sazeb, celá generace tak nyní neví, jak s nimi pracovat,“ řekl.

Pandemie covidu-19 nebyla podle Taleba takzvanou černou labutí, tou byla finanční krize v roce 2008. Upozornil na to, že svět je po pandemii mnohem více připravený na ty další.

„Po covidu dokážeme lépe nakládat s problémy v dodavatelských řetězcích. Systémy se učí z chyb, navíc v tomto případě nebyly chyby velké,“ uzavřel.

Do Česka teče stále víc ropy z Ruska

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám